Domain (Alan Adı) ve SEO İlişkisi

Portrait of woman with magnifier on concrete background with business sketch. Search engine optimization concept

Domain – SEO arasındaki ilişkiyi kendi tecrübelerimden ve ölçümlemelerimden yola çıkarak birkaç soru ile açıklamaya çalışacağım. Burada yer alan sorular bana Domain – SEO ilişkisi ile ilgili en sık sorulan soruları kapsamakta; fakat yine de farklı sorusu olanlar olursa, yorum kısmından ilettiğinde cevaplanacaktır.

Bu zamana kadar dijital pazarlama stratejileri içerisinde önemli bir yeri olan SEO ile Domain seçimi arasındaki bağlantı konusunda başta blog ve forum siteleri olmak üzere farklı birçok platformda doğru ya da yanlış bilgi paylaşımları yapıldı. Kimileri domain seçiminin SEO açısından çok kritik olduğunu iletirken kimileri ise bunun çok da bir önemi olmadığını, önemli olanın içeriğin ve projenin olduğunu savundu. Aslında her ikisi içinde %100 yanlış diyemeyiz. Eğer kalitesiz bir içeriğiniz var ise en güzel domain ile dahi görünürlülüğünüzü arttıramazsınız ama iyi bir domain seçimi ile birlikte düzgün bir içerik yapısı oluşturursanız SEO başarısı hem daha kısa süre içerisinde elde edilebilir hem de arama motorlarında ki görünülürlüğünüz çok daha fazla arttırılabilir.

SEO için nasıl bir domain alınmalı?

SEO amaçlı domain alınırken dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıda maddeler halinde belirttim.

  •  Domain içerisinde site ana konusunun geçmesi fayda sağlar. (Örnek: kitapyurdu.com)
  • Domain kaydı yapılmadan önce ilgili domainin daha önceden kullanılıp kullanılmadığının kontrolünün yapılması gerekir. Eğer kayıt edeceğiniz domain sizin düşündüğünüzden çok daha farklı bir amaçla kullanılmışsa tercih edilmemesi gerekir.
  • Domainlerin kısa ve akılda kalıcı olması öncelikler listesinde en başlarda gelir. Satın alacağınız domainin maksimum 2 kelimeden oluşması SEO açısından faydalıdır.
  • Domain kaydı yapılırken alınacak domain daha önceden kullanılmışsa backlinklerinin kontrol edilmesinde yarar vardır. Domaine alakasız, kötü backlinkler sağlanmışsa bunları Google’a bildirmek ayrı bir iş yükü gerektirebilir. Bu tür domainlerinde tercih edilmemesi gerekir.
  • Uzun yıllar boyunca sizinle aynı amaç üzerine kullanılmış, çok iyi backlinkleri olan domainleri sahiplerinden satın alıp projelendirmek avantajlıdır. Burada iyi bir analiz yapılması gerekir. Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz bu tür bir domain almanız yerine yeni bir domainle başlamalısınız.
  •  .COM uzantılı domainler kullanmak ilk tercih olmalıdır. Farklı bir uzantı tercih ettiğinizde kullanıcıların yanlış yazım nedeniyle sizin siteniz yerine farklı bir siteye yönelmeleri söz konusu olabilir. Ayrıca .COM uzantılı domainler çok daha akılda kalıcı olmaktadır.
  •  Hedef kitlesi sadece Türk kullanıcılar olan projelerde COM.TR uzantılı domainleri öneriyorum. Çünkü .COM.TR uzantılı domainler Google gibi büyük arama motorlarında rakiplerinize göre daha iyi konumda görünmenize etki etmektedir.

Domain uzantısının SEO için etkisi var mı?

Doğrudan bir etkisinin olduğunu söylemeyiz fakat dolaylı olarak küçükte olsa bir etkisinin olduğunu düşünüyorum. Örnekle açıklamak gerekirse eğer; benimalanadim.tk isimli bir domaininiz olduğunu varsayalım. Bu siteyi ziyaret eden bir kullanıcı yeniden girmek istediğinde uzantıyı unutup benimalanadim.com şeklinde yazabilir. Eğer siz domaini en baştan .COM olarak seçmiş olsaydınız kullanıcı doğru adrese gidecek ve SEO açısından oldukça önemli olan ziyaretçi sadakati gerçekleşmiş olacaktı.

Top-Level Domains

EMD algoritmasından etkilenmemek için ne yapmak gerekir?

EMD (Exact Match Domain) algoritması anahtar kelime ile tam eşleşen domainler üzerine kurulmuş spam içerikli siteleri etkilemektedir. Bu algoritmadan etkilenmemek için yapılması gereken düzgün, güncel ve farklı içeriği olan web siteler oluşturmaktır.

Google Türkiye için .COM.TR mi yoksa. GEN.TR uzantılı domainler mi SEO ‘da daha avantajlı?

Buna .TR uzantılı domainler daha avantajlıdır demek daha doğru olur ama .COM.TR daha fazla bilinen bir uzantı olması dolayısıyla tercih sebebi olmalıdır. SEO açısından COM.TR ve GEN.TR arasında pek bir fark olduğunu söyleyemeyiz.

Faydalı olması dileğiyle

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler