Dünya Üzerinde Gerçekleşen En Büyük 5 Siber Saldırı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye-Rusya arasındaki yaşanan politik gerginlik sonrasında başlayan ve yaklaşık 11 gündür süren siber saldırılar sonucunda internet dünyası oldukça büyük çapta bir hasar aldı. Türkiye internet alt yapısını oldukça zorlayan bu saldırılar sonucunda bir çok kullanıcı internet erişimi sağlayamama ve internet bankacılığı üzerinden işlem gerçekleştirmeme gibi bir takım sorunlarla karşı karşıya kaldı.

 

Günlerce süren bu siber saldırı sonrasında özellikle .TR uzantılı alan adı hakkında söz sahibi protokol olan ODTÜ, yoğun anlamda DDOS saldırısına uğraması ile birlikte Türkiye’de internet kullanıcılarına  ciddi anlamda bir güven ve iş kaybı yaşattı. Örnek olarak siber saldırıya maruz bırakılan bir bankanın, internet bankacılığı işlemlerini inceleyecek olursak;  sitede saniyede 300 gigabit veri trafiği yaşanırken, normalde ise saniyede 50 gigabitlik bir veri trafiğinin söz konusu olduğu saptanmaktadır.

Hedef olunduğu anda bilgisayarlar üzerinde veri kaybı, maddi kayıplar ve prestij kayıbı gibi ciddi anlamda bir çok hasara neden olan siber saldırı için ise kısaca internet ortamı üzerinden yapılan sanal terör  eylemi olarak tanımlama yapabiliriz. Genel olarak dünyada yaşanan 5 büyük siber saldırıyı ise şu başlıklar altında ele alabiliriz.

1. Mantık Bombası saldırısı
1982 yılında, CIA için bilgisayar teknolojisi giderek önem kazanan bir araç haline gelmekteydi. “Mantık bombası” olarak bilinen yöntemle, ABD bomba gibi her hangi bir savaş ekipmanı kullanmadan, Sibirya gaz boru hattını patlatmayı başarmıştır. Nasıl mı? Bilgisayar sistemine eklenen bir kod sayesinde ve  bilgisayara ait sistem yönetiminin aklını kurcalamasını sağlayarak.

2. Epsilon saldırısı

Best Buy, JP Morgan Chase gibi bir çok şirkete e posta hizmeti sunan Epsilon, alanında en büyük lider şirketlerden biridir. Mart 2011’de uğradığı saldırı sonucunda çoğu e-posta adreslerinden oluşan bilgiler saldırganların eline geçmiştir. Rakamsal olarak incelendiğinde ise 200 milyon dolar ile 4 milyar dolar arasında bir hasara neden olduğu belirtiliyor.

cyber-attack

3. Heartland Payment Systems

Heartland Payment Systems, güvenli bir ödeme işleme sistemi olmasına karşın 2008 yılında yapılan bir saldırıda, saldırganlara 100 milyon kişinin kredi kartı bilgisini kaptırmış ve Heartland’a 140 milyon dolarlık bir maliyet çıkarmıştır.

4. Michael Calce
Henüz 15 yaşında olmasına rağmen ”Mafiaboy” kod adıyla bilinen Michael Demon Calce büyük şirketere siber saldırılar düzenledi. Aralarında Dell’inde bulunduğu Yahoo, fifa.com, Amazon, Ebay ve CNN bu saldırılara maruz kalan başlıca markalar arasındadır. Calce’ın verdiği zarar ise tahmini olarak 1.2 milyar dolar şeklinde tahmin ediliyor.

5. Sven Jaschan

Alman Sven Jaschan’ın 2004’de internet üzerinden yaydığı virüs, tüm dünayada milyonlarca bilgisayara bulaşmış ve Delta Air Lines‘a ait bilgisayar sistemlerini tamamıyle devre dışı bırakmıştır. Netsky ve Sasser bilgisayar solucanlarının yaratıcı olarak da bilinen 18 yaşındaki Sven’in ele geçirilmesi için Microsoft yüklü miktarda ödül koymuş ve büyük çapta bir çalışma başlatmıştır. Uğraşlar sonucu yaklaşık 3 aylık  bir sürenin ardından yakalanan Sven’in dünya internet piyasasına verdiği zarar ise tahmini olarak 500 milyon dolara ulaştığı yönündedir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Ters Proxy Lisans Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Hide Ters Proxy Nasıl Çalışır?Ters Proxy Kullanmanın Ne Gibi Zararları Vardır?Ters Proxy ile Web…