E-Ticaret Ödeme Kanunu Yürürlüğe Giriyor

E-ticaret sektörü son hızla büyümeye devam ediyor. Ancak, yeni gelişen bir sektör olması ile birlikte henüz yasal anlamda bir netlik kazanmamış olması pek çok mağduriyeti de beraberinde getirmektedir. Yeni çıkan çıkacak olan “E-Ticaret Ödeme Kanunu” ile bu mağduriyetlerin önüne geçmek ve tüketici haklarının korunarak, e-ticaretin daha güvenli hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

27 Haziran’da yürürlüğe girmesi beklenen 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun, ödeme hizmetleri konusunda yeni bir sistem getirerek, banka dışındaki ödeme kanallarının da sisteme entegre edilmesini hedefliyor. Bu kanun ile birlikte banka dışında ödeme hizmeti veren sistemler için BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu)’dan izin alınması gerekiyor.

eticaret-ödeme-kanunu-banner

Bu sistem ile birlikte geçiş sürecinde bazı sıkıntılarının yaşanacağını belirten Bilişim Hukuk Avukatı Sertel Şıracı,” E-Ticaret yapan web sitelerinin, bankalarla yaptıkları klasik anlaşmaları terkedip, elektronik ödeme altyapısı sunan şirketlerden hizmet almalarını tavsiye ettiklerini belirtiyor. Ayrıca Şıracı‘ya göre, e-ticaret ödeme kanalları için yeterince çözüm bulamayan bankalara olan bağımlılın azalacağı ve yeni yasa ile birlikte, e-ticaret sitelerinde özel ödeme çözümlerine kavuşmuş olacağımızı belirterek bunun da mevcut sistem içerisinde rekabeti daha fazla arttıracağını belirtiyor.

Güvenlik konusunda e-ticaret sektöründe bu zamana kadar olan mağduriyetlerin ve bilgi gizliliği konusunda yaşanan ihlallerin önüne geçecek olan 6493 sayılı yeni kanuna göre; ödeme aracının kullanından sorumlu kişilerin dışındaki üçüncü kişilere, ödeme aracı ile ilgili kişisel bilgilerin erişiminin engellenmesi için gerekli önlemleri almayan, ödeme aracının ve ödeme aracı ile ilgili kişisel güvenlik bilgilerinin ödeme hizmeti kullanıcısına güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlayamayan işletmer için, işlemi yapan kişilerin, bir yıldan üç yıla kadar hapsi ve bin gün idari para cezası ile cezanladırılmasını ön görüyor.

E-Ticaret sektörünü güvenli bir liman haline getirecek olan ve sektörün  daha da ilerlemesini sağlayacak olan bu yeni kanun hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Sosyal Medyada Kriz Yönetimi

Sosyal medyanın engin denizinde karşı karşıya kalacağınız herhangi bir kriz, birkaç dakikada markanızın itibarını sarsacak boyutlara gelebiliyor. Bir…