Hosting ve SEO Arasındaki İlişki

Bu yazımda Hosting ve SEO arasındaki ilişkiyi ve iyi bir SEO çalışması için hosting seçiminde nelere dikkat edilmelidir? Bunlardan bahsedeceğim.

SEO çalışmaları Google’ın algoritma yapısına uygun olarak yapılmalıdır. Pek çok SEO uzmanının ve webmasterın takibinde en çok zorlandığı konu, Google’ın algoritmalarını yılda ortalama 500 defa güncellemesidir.

Her güncelleme ile önem verdiği ve sıralamalarda ölçü aldığı kuralları biraz daha genişlemekte veya daha önce önem verdiği bir konuyu yeni dönemde önemsiz sayabilmektedir.

Google’ın sıralamalarda önem verdiği konulardan biri de hostingdir. Eğer seçmiş olduğunuz hosting paketi web projenize uygun değilse, bu sitenizin yavaş açılmasına hatta zaman zaman kapanmasına neden olacaktır.

Sitelerin açılış hızının Google için önemli olmasının nedeni, yapılan araştırmalarda siteye gelen ziyaretçilerin büyük çoğunluğunun, 5 saniyeden daha uzun sürede açılan sitelere girmekten vazgeçmesi ve başka siteye yönlenmesidir.

Google her zaman, erişiminde sıkıntı yaşamayan, farklı ve özgün içerikler barındıran ve memnun kalındığı için geri dönüş yapılan sitelere öncelik verir. Bu nedenle web projenizi yayınlayacağınız hosting paketinin özelliklerini iyi bilmeniz ve sitenize uygun bir paket seçmeniz gerekmektedir.

Hosting paketlerinin en önemli özelliklerinden biri disk alanıdır.

Seçilen hosting paketinin disk alanı, web projenizin kaplayacağı alanın genişliğine uygun seçilmelidir. Eğer web projenizin içinde çok fazla video veya fotoğraf olacaksa, bu çok fazla alana ihtiyaç duyulacağı anlamına gelir. Disk alanı küçük olan bir hosting paketinde, fazla veriye sahip bir site yayınlandığında, bu sitenin geç açılmasına neden olacaktır. Ayrıca video ya da resim gibi içerikler görüntülenmeye çalışıldığında bunların da yüklenmesi normalden daha fazla zaman alacaktır. Bunun sonucunda, ziyaretçi ziyaret etmiş olduğu siteyi kullanmaktan vazgeçecek ve aynı içeriğe sahip farklı bir web sitesini tercih edecektir.

Disk alanının genişliği kadar seçilecek olan disklerin SSD veya SAS olması da sitenizin yüksek performans göstermesi açısından önemli bir etkendir.

Bu disklerin önemli olmasının sebebi;

SSD Diskler, yeni nesil depolama araçları olarak geleneksel sabit sürücülerin yerine kullanılmak amacı ile üretilmiş; daha hafif, daha düşük güç tüketimine sahip ve geleneksel sürücülere oranla daha dayanaklıdırlar. SSD diskler diğer sürücülere oranla %150 daha yüksek performansa sahiptirler. Bu da 1,8 inç’lik sabit bir diske oranla bilgisayarın açılma hızını yarı yarıya arttırmaktadır.

SAS Diskler de, gerek sağlam yapısı gerekse veri transfer hızı ile sıradan ev bilgisayarlarının dışında kritik serverlarda kullanılmaktadır. İnternet kullanıcıları için en büyük avantajı ise diğer disklere oranla SAS’ın veri kurtarma oranı daha yüksektir.

İyi bir disk seçimi ile web sitenizin veri akışını hızlandırabilir ve bu sayede sitenize gelen kullanıcıların memnuniyetini arttırarak SEO’da başarılı olabilirsiniz.

SEO çalışmalarında hosting seçiminin diğer bir önemi de hizmet verdiğiniz ülkede lokasyon sağlayan bir hosting firması seçmenizdir. Bu sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayacak önemli bir kriterdir.

Unutulmaması gereken en önemli konu; Google, memnun ettiğiniz ya da edemediğiniz her ziyaretçi için size puan verir ve web sitenizi ilgili anahtar kelimelerde bu puana göre sıralar.

Google’ın bu konuda yapmak istediği ise çok açık; gittikçe kalabalıklaşan ve adeta bilgi çöplüğüne dönen web ortamında insanları, mümkün oldukça hızlı bir şekilde, kaliteli ve güvenilir sitelere ulaştırmaktır. SEO çalışmaları yapılırken de bu kıstaslar göz önünde bulundurulmalı ve siteye gelen ziyaretçilerin memnuniyeti her açıdan önceliğiniz olmalıdır.

Faydalı olması dileğiyle.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler