SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

Arama motorlarında ilk sıralarda yer almak için yapılan SEO çalışmaları, başlangıçtan bu yana pek çok değişim geçirdi ve değişmeye de devam ediyor. İlk zamanlarda çok kolay olan bu çalışmalar zamanla gelişen teknoloji, kullanıcı davranışları ve kötüye kullanımlar gibi pek çok sebepten dolayı Google’ın geliştirmiş olduğu farklı algoritmalar ile günden güne zorlaşmaya başladı.

İlk zamanlar iyi bir backlink yapısı ile ilk sıralara çıkılabiliyordu. Ancak Google yapmış olduğu son algoritma güncellemesi ile bu çalışmaları önemsemediğini ve artık yazılım ve backlink kadar site içeriğinin de önemli olduğunu belirtti.

İyi bir site içeriği oluşturmak, siteye gelen ziyaretçilerin daha fazla sayfa gösterimi yapması ve sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlamaktadır. Bunun içinde siteye girilen makalelerin SEO’ya uyumlu yazılması çok önemlidir.

SEO uyumlu makale yazmanın en temel unsuru, yazılacak olan konunun gerçekten siteye gelecek olan ziyaretçilere faydalı olması gerekmektedir. Çünkü Google için öncelik her zaman ziyaretçilerin memnuniyetidir. İstediğiniz kadar SEO’ya uyumlu makale yazın, tüm kuralları eksiksiz yerine getirin, eğer yazmış olduğunuz makale insanlar tarafından faydalı görünmüyorsa bunun Google nezdinde hiçbir önemi yoktur. Şunu diyebilirsiniz; ben yazmış olduğum makalede kelime sayısına, yazmış olduğum başlığa, anahtar kelime seçimlerime.. vs her şeye en ince ayrıntısına kadar dikkat ettim. Google bu makalenin faydalı olup olmadığını nereden anlayacak. İşte işin inceliği de burada. Siz eğer Google’ı bir yazılım olarak görürseniz en büyük hatayı yapmış olursunuz. Burada dikkat edilecek en önemli konu; Google dünya üzerinde oluşturulmuş en geniş kapsamı yazılımdır ve arka planda kalabalık bir mühendis ordusu tarafından sürekli güncellenmektir. Google’ın botları için geliştirilmiş en iyi yapay zeka dersek çok da yanlış bir ifade kullanmış olmayız.

Gelelim Google’ın yazmış olduğunuz makalenin gerçekten nasıl faydalı bir makale olduğunu anlayacağına. İlk önce yazılacak olan makalede, anlatım şekliniz çok önemlidir. Yazmış olduğunuz cümlelerin yapısı, noktalama işaretlerini doğru kullanıp kullanmadığınız, büyük ve küçük harflerini nasıl kullandığınıza Google dikkat eder. Bunun dışında ve en önemlisi Google siteye gelen ziyaretçileri, sitenizde geçirdiği süreyi ve tekrardan sitenize geri gelip gelmediğini hesaba katarak sitenizin ziyaretçiler tarafından ne kadar faydalı olduğunu hesap eder. Şöyle ki Google’a göre sitenize gelen bir kişinin, sitenizi faydalı bulması için en az 3 dk sitede kalması gerekmektedir. Bunun altında yapılan ziyaretlerde Google, sitenizin kullanıcı nezdinde çok faydalı bilgiler içermediğine kanaat eder ve ona göre sitenize puan verir. Kısaca Google için ziyaretçi memnuniyeti her zaman önce gelir. Bu yüzden şimdi belirteceğim kurallardan önce ziyaretçilerinizi memnun edecek içerikler üretmenizi ve yazmış olduğunu makalelerin ziyaretçileriniz tarafından anlaşılabilir olmasını sağlayınız.

SEO Uyumlu Makale Yazmanın Kuralları

Öncelikle yazacağınız makale konusu için iyi bir anahtar kelime analizi yapmanızı tavsiye ederim. Bu konuda Google Anahtar Kelime Planlayıcıyı kullanabilirsiniz. Anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra makale yazımına geçmenizde fayda vardır.

Makalenin Başlığı

Makalenin başlığı belirlemiş olduğunuz anahtar kelime ile başlamalıdır. En az 3 kelimeden oluşması gereken başlık en fazla 66 karakterden oluşmalıdır. Başlıkta H1 etiketi, yazıdan önceki kısa açıklamada ise H2 etiketi kullanılmalıdır.

Makale İçeriği

Google, yapmış olduğu analizler sonucunda faydalı bir makalenin en az 300 karakterden oluşması gerektiğini belirlemiştir. Bunun için;

  • Yazacağınız makalenin en az 300 kelime olmasına dikkat edin.
  • İlk paragrafta ve son paragrafta anahtar kelime kullanın.
  • Kullanacağınız anahtar kelimelerin içeriğe oranı % 4 – 5.5 olmalıdır.
  • Anahtar kelimeler “bold” olarak belirtilmelidir.
  • İçerikte kullanılan görsellerin alt etiketi olmalıdır.

Meta Kelimeleri;

Anahtar Kelime (Keywords)

  • Anahtar kelimeler (keywords) virgül ile ayrılmalı ve 12 – 15 adet olmalıdır. (seo makale, sosyal medya; 2 anahtar kelimedir.)
  • Son SEO trendlerine göre uzun anahtar kelimeler kullanmanızda fayda olacaktır. (“seo uyumlu makale nasıl yazılır ” gibi.)

Açıklama (Description)

  • Açıklama (description) anahtar kelime ile başlamalıdır.
  • En fazla 160 karakter olmalıdır.
  • Anlam bütünlüğü sağlanmalıdır.
  • Noktalama harflerine dikkat edilmelidir.

Site URL’si

  • Site URL’si anahtar kelime içermelidir.
  • Makale başlığı site URL’si olarak kullanılabilir.

SEO uyumlu makale yazmak, yapmış olduğunuz tüm çalışmalar arasında en önemlilerinden biridir. Bu nedenle, özgün kalın, kopya içerik oluşturmayın, gündemi mutlaka takip edin ve unutmayın! Bu çalışmaları sürekli takip eden Google gibi bir denetleyici vardır. Bu konuda yılda ortalama 500 kere algoritma güncellemesi yaptığını düşünürsek, nasıl bir gelişim içerisinde olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Faydalı olması dileğiyle.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler