2015 Yılında SEO Trendleri

Yeni yılda SEO çalışmalarının nasıl olacağına dair ortalıkta dolaşan pek çok bilgi mevcut. Bunların kimi kesin ifadelerle yazılmış ki bana göre hiç bir dayanağı olmayan yazılar. Bir kısım yazılar ise nasıl olabileceği ile ilgili SEO ve Google‘ın psikolojisine hitap eden yazılardır.

SEO’da ne bugün ne de yarın bir kesinlik yoktur. Google’ın yılda yüzlerce defa algoritma değişikliği yaptığı bir ortamda SEO hakkında bu sene kesin olarak bu böyle olacaktır demek, söyleyen kişinin kişisel fikrinden ibarettir ve hiç bir doğruluğu yoktur.

Bu yazımda hangi çalışmaların, 2015 yılında SEO trendleri olabileceğinden ve gelişmelerin ne yönde seyredebileceğinden bahsedeceğim.

Sosyal Medya

Kimine göre çağın ihtiyacı kimine göre çağın vebası. Ancak her ne olursa olsun bu sene SEO çalışmalarının en önemli ilacı olmaya aday. Sosyal medyanın son zamanlarda SEO’ya katkısı pek çok otorite tarafından kabul görmüş bir gerçektir. Çok iyi hazırlanmış bir sosyal medya projesi ile web sitelerinizin SEO çalışmalarına hatırı sayılır bir destek verebilirsiniz. Buradaki en önemli unsurlar; iyi bir içerik planı, sayfa bilgilerinin tam olarak eksiz bir şekilde doldurulması, web sitenizden sayfanıza ve sayfanızdan web sitenize ilgili içeriklerle, ilgili sayfalara bağlantılar verme ve tabiki her zaman söylediğimiz gibi iyi bir raporlama ve analiz. Son zamanlarda sitelere en çok trafik gönderen Pinterest’i de unutmamak gerek. İyi bir Pinterest hesabı ile SEO çalışmalarınıza destek verebilirsiniz. Tabi Google+‘ın yeni dönemde etkisinin daha da artacağı çok ciddi biçimde öngörülmektedir. Paylaşımlarınızı bu iki siteye daha fazla ağırlık verecek şekilde yapmanızı tavsiye ederim.

Site Hızı

Site hızı her dönem SEO için önemli bir kriter olmuştur. Siteye gelen ziyaretçilerin, site içinde daha fazla süre geçirmeleri sitenin önemini arttıracak ve Google’ın daha fazla dikkatini çekerek daha fazla indexlenmesini sağlayacaktır. Bu da sitenin SEO çalışmalarına doğrudan etki edecek ve siteniz arama motorlarında yükselmeye başlayacaktır. Unutmayın ziyaretçileri sitenizde tutabilmeniz için en fazla 5 saniyeniz var. Bu durumda sitenizin SEO‘sunun kötü şekilde etkilenmemesi için hosting seçiminizi, yazılımınızı ve sitenize girdiğiniz içerikli en ince ayrıntısına kadar kontrol edin.

Uzun Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler de yine SEO çalışmalarının vazgeçilmezidir. İçeriğe en uygun anahtar kelimeler ile arama motorlarında yükselmeye çalışan site sahipleri bu konuda ufak bir farklılık yaşayabilir. 2015 yılının kehanetlerinden biri daha uzun ve detaya inen anahtar kelimeler girmektir. Pek çok SEO uzmanın hem fikir olduğu bu konuyu şöyle örneklendirebiliriz. İçeriğiniz; “WordPress Kurulumu” Anahtar Kelimeleriniz: wordpress, wordpress kurulumu.. vs gibi değilde; “wordpress kurulumu resimli anlatım yada wordpress kurulumu nasıl yapılır?” gibi daha uzun ve daha hedef bilgiye götüren anahtar kelimeler seçilmeli. Anahtar keline konusunda yeni ve daha etkili fikirler almak için Google Anahtar Kelime Planlayıcı‘yı kullanmanızı tavsiye ederim.

Mobile

Artık 7’den 77’ye herkesin elinde bir telefon yada tablet; evde, işte, otobüste, dağda, bayırda her yerde online. Bir yere gidilecekse, bir ürün yada hizmet alınacaksa yada merak edilen bir konu varsa, bir tıkla bu cihazlardan anında bakılabiliyor. Bir kaç hafta önce, We are Social‘in yayınladığı rapora göre bir önceki yıla oranla %60 artış göstererek 2014 yılında, sitelere gelen trafiğin %38’inin tablet ve akıllı telefonlardan geldiğini düşünürsek, mobil sitelerin önümüzdeki yıllarda da daha fazla ilgi göreceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle SEO çalışması yapılacak olan bir sitenin mobile uyumlu olması yeni dönemde de olmazsa olmazdır.

Özgün İçerik

Aslında bu 2015 trendleri arasında saymak çok da doğru bir ifade değil. SEO’nun ana mantığı zaten bu olgu üzerine kurulmuştur. Aslında çok önemli olan ancak pek çok site sahibinin önemsemediği bu konuyu tekrardan vurgulamak istedim. İstediğiniz kadar backlink çalışması yapın, anahtar kelimeler girin, yazılımsal eksiklerinizi düzeltin eğer içerik konusunda özgün değilseniz uzun soluklu başarılar beklemeyin. Google her zaman kaliteli, özgün ve hızlı ulaşılabilen bilgiyi sever. Yeni dönemde de bu konuda Google’ın taviz vermeyeceğini düşünüyorum ve sizlere kopyala/yapıştırdan uzak durmanızı tavsiye ediyorum.

Zararlı Backlinklerden Kurtulun

Backlink‘in önemi elbette hala güncelliğini korumaktadır. Ancak bu konunun çok fazla istismara uğraması Google’ı Penguin Algoritması’nı geliştirmesine neden oldu. Daha önce sitelerini yükseltmek isteyen site sahipleri, genellikle forumlarda satışı yapılan “Backlink Paketlerini” sitelerine uygulayarak, başarılı olacaklarını düşündüler. Ancak ne var ki ben ve benim gibi pek çok SEO’cunun uyarılarına rağmen, başarılı olacaklarını düşündükleri anda, sitelerinin backlink çöplüğüne dönüştüğünü fark ettiler. SEO çalışmaları uzun soluklu çalışmalardır ve 1-2 günde uygulanacak yüzlerce backlink sitenize zarar verir. Bu konuda daha profesyonel kişilerle çalışın yada çok iyi araştırmalar yaparak kendi çalışmanızı kendinizin yapın. Bu zamana kadar bu tür çalışmalar yapan ya da istemediği halde zararlı olduğunu düşündüğü siteden backlink alanlar, Google’ın yeni “Backlink Reddetme Aracı” ile bu sorundan kurtulabilirler.

Yazımın başında da söylediğim gibi bir kaç genel kural dışında SEO‘da hiç bir zaman kesinlik yoktur. Gelişen teknoloji, insanların davranış biçimleri ve değişen ihtiyaçları, Google algoritmaları gibi pek çok nedenden dolayı yıl içinde farklı çalışmalara yönelebilirsiniz. Bu konuda sürekli olarak gündemi takip etmeli ve yeni çıkan algoritma değişikliklerini iyi analiz ederek kendinize farklı bir yol haritası çizmeniz gerekmektedir. Yapmış olduğunuz hamlelerin doğru ya da yanlış olduğunu çoğu zaman deneme yanılma yöntemiyle göreceksiniz işte bu yüzden çalışmalarınız ölçümlenebilir ve raporlanabilir olmalıdır.

Faydalı olması dileğiyle..

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler