4.5G Bize Neler Sağlayacak?

4.5G ihalesinin üç operatör (Turkcell, Vodafone ve Avea) arasında sonuçlanması üzerine, sonuçtan daha çok merak edilen 4.5G’ nin ne olduğu; bize neler sağlayabileceği oldu.

Kısaca ihale sonucuna değinecek olursak Turkcell stratejik düşüncelerle kazandı diyebiliriz. Hızdan bir miktar kısıp kapsama alanını arttırmayı hedeflemiş gibi gözüküyor. Bu da tabii Turkcell için daha fazla kapsama alanına bağlı olarak daha fazla müşteri demek olacaktır.

Şimdiden TV reklamlarını büyük bir övgü ile başlatmış olan operatörler sözleşme gereği bu hizmeti 1 Nisan 2016 tarihi öncesinde veremeyecekler ve yeni yapının tüm Türkiye üzerinde etkili olmasını sağlamaları için 2024 yılına kadar zamanları var.

4.5G son kullanıcıya neler sağlayacak?

Hepimizin tahmin edebileceği gibi, yüksek hız ve yüksek kalite! Bu konuyu biraz ‘internet hızı‘ üzerinden ele alırsak; hatırlarsanız bir zamanlar Edge üzerinden internete bağlanırdık. Edge bize 300 kb/s hız verirdi, ara geçişi saymazsak HSDPA geçişi ile hızımız 7.2 Mbit/s olarak güncellendi ve bu hız Edge’ den sonra hiç azımsanacak gibi değildi. Kabaca 150 mb boyutunda bir videoyu Edge ile 67 dakikada indirirken HSDPA geçişi ile 166 saniyede indirir olduk. Şu an kullanmış olduğumuz HSDPA+ üzerinde ise bu hız 22 Mbit/s değerlerinde gözükmektedir, hatta hemen bir test
yapalım;

3g hız testi

iPhone 5S cihazımız ile anlık 4/5 seviye çekim gücüne sahip Turkcell operatörü üzerinden 10.44 Mbit/s indirme hızına ulaşmış olduk.

‘Kağıt üzerinde’ 4.5G ile 300 Mbit/s hıza ulaşabileceğimiz söyleniyor. Her ne kadar bu hız kağıt üzerinde olsa da yarısına erişmek bile internet kullanımında bize büyük bir keyif vermiş olacaktır.

Bir operatörün verilerine göre 3G ve 4.5G karşılaştırması için aşağıdaki gibi bir tabloya ulaşabiliriz

4.5 g karşılaştırma

4.5G Türkiye’ ye geldiğinde deneyimlenecek hız, frekansa, kapsama alanına, hizmet alınan baz istasyonuna, coğrafi koşullara, şebeke yoğunluğuna, kullanılan cihaza, bağlanılan siteye ve baz istasyonundan uzaklığa göre değişim gösterebilir.

4.5G bize sadece internet hızı olarak fark hissettirmeyecek, bunun yanında konuşurken almış olduğumuz ses kalitesinde, yaptığımız aramanın karşı tarafa ulaşmasındaki hızda, tünel ve bodrum katı gibi kapsama sorunu yaşayabileceğimiz alanlarda bize olumlu sonuçlar getiriyor olacak. Gün içerisinde basit işlemlerimiz için internet hızı sebebi ile daha çok tercih ettiğimiz bilgisayarlarımızı artık daha az kullanıyor olacağız. Metroda otobüste film ya da dizi izleyerek yolculuklarımızı daha keyifli bir hale getirebiliyor olacağız. Ancak biz bu güzel vaatlerde bulunurken AKK (adil kullanım kotası) ve internet paketlerinin fiyatları eminim aklınıza gelmiştir. Operatörler 1 GB – 2 GB – 8 GB gibi kotalı internet paketlerini 30-80 TL fiyatlarında sattığı sürece, Limitsiz internet paketlerinde AKK bulundurarak 2 GB sonrası için internet hızını 256 kbps değerlerine düşürdüğü sürece 4.5G geldiğinde hayatımızda hiçbir değişiklik olmayacaktır.

4.5G alt yapısını var olan cihazlarımız ile kullanabilecek miyiz?

Eğer cihazımızda 4G desteği var ise, 4G desteğine bağlı olarak 4.5G için de kullanım yapabiliyor olacağız. Cihazınızda 4G desteğinin bulunup bulunmadığını telefon üreticinizin web sayfası üzerinden öğrenebilirsiniz.

Hem 2G hem 3G hem de ileride gelecek olan 4.5G hatlı telefonunuzdan hep iyi haberler almanız dileğiyle…

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Wildcard SSL Sertifikası Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Neden Wildcard SSL Kullanılmalıdır?Wildcard SSL’in Özellikleri Nelerdir?Wildcard SSL Nereden Alınır?Wildcard SSL Güvenli midir?Sertifikaların Doğrulama…