Active Directory Olmadan Remote Desktop Service Kurulumu

Windows Server sunucu işletim sistemi içinde birçok Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) ücretsiz olarak sunulmaktadır. Fakat Remote Desktop Session sunucumuza bağlantı kuracak olan Computer ( Bilgisayar) ve User ( Kullanıcı ) için Remote Desktop Servisi Client Access Licenses ( RDS CALs ) lisanslaması satın almamızı isteyen roller bulunmaktadır.

Windows Server 2012 öncesinde, bulunan bütün Remote Desktop Servisleri, Domain Üyesi olmayan sunucular üzerine kurulumu yapılarak yapılandırılıyordu. Windows Server 2012 ile birlikte, Remote Desktop Session Host sunucumuz, domain üyesi durumunda değilse ve Remote Desktop Session Host rolünün kurulumunu gerçekleştirildiyse, Remote Desktop Session Host rolünün kurulum işleminin tamamlandıktan sonra yapılandırma işlemleri için sunucumuzun Domain üyesi olarak işlem yapmamız gerektiği uyarısı alabiliriz. Bu uyarıyı almamak ve kurulumun hatasız gerçekleşmesi için Windows Server işletim sistemi arayüzünde bazı ayarlamalar yapmamız gerekmektedir.

Ayarlamaları yapmadan önce Remote Desktop Services’lerin hangilerini seçeceğimizi ve ne işe yaradıklarını ele alalım.

Remote Desktop Services için 3 role servicesin kurulumunun yapılması gerekmektedir.

Remote Desktop Connection Broker hizmeti, Connection Broker hizmeti, kullanılan Remote Desktop Servisleri için bağlantıları oluşturan, oturumu kopmuş kullanıcıların aynı Session Host’a bağlanmasını sağlayan, ayrıca Session Host sunucularınızı High Availability (yüksek erişilebilirlik) oluşturmanıza yarayan hizmettir.

Remote Desktop Licensing Remote Desktop servislerinin Lisanslanma bilgilerini girdiğimiz ve lisansları aktif ettiğimiz hizmettir. Hizmet internet üzerinden ya da telefon ile aktif edilebilir.

Remote Desktop Session Host Eski adıyla bildiğimiz Terminal Sunucu görevini üstlenen, kullanıcıların sunucu üzerine Remote Desktop ile bağlandıkları hizmettir.

Şimdi RDS kurulumu için yapılması gereken ön hazırlıkları nasıl tamamlayacağınızdan bahsedeceğiz

Adım 1:
  • Computer (This PC) üzerinde Mouse sağ click yapıp Properties (Özellikler) sayfası açılır. Açılan ekranda Change Settings’e tıklayabilirsiniz.

 

  • Açılan ekranda “Change…” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Ardından “More” butonuna tıklayabilirsiniz.

  • Gelen ekranda Primary DNS suffix of this computer kutusuna domain adı yazılır. Örnek olarak biz “natro.com” yazdık. Ardından, OK butonu ile pencereyi kapatabiliriz.

  •  Computer Name kısmına  “rds” olarak yazdık. Bu pencereyi de OK butonu ile kapatabiliriz.
  • Computer name değişikliği yaptıktan sonra sunucunuza restart atmanız gerekmektedir. Yukarıdaki işlemi gerçekleştirdiğinizde, aşağıdaki görselde göreceğiniz uyarıyı alacaksınız. Aşağıdaki görselde “OK” butonuna bastıktan sonra, pencereyi kapatmanız gerekmektedir. Ardından, “ReStart Now” diyerek, sunucunuzu yeniden başlatabilirsiniz.


  • ReStart işleminden sonra, Computer Name’in değişip değişmediğini kontrol etmeniz gerekmektedir.

Adım 2:
  • Control + R ile Run penceresi açılır. msc ile veya Start > All programs > Administrative Tools > Group Policy Management ile Local Group Policy Editor açılır.
  • Local Group Policy Editor penceresinde Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Remote Desktop Services > Remote Desktop Session Host > Licensing Policy’i seçmeniz gerekmektedir.

  • Set the Remote Desktop licensing mode’a çift tıklanarak “Enable”  etmeniz gerekmektedir. Ardındna, Options bölümünde “Specify the licensing mode for the RD Session Host server” seçeneğini lisanslama modelimize göre “Per User” veya “Per Device”  olarak seçebilirsiniz. Burada, lisanslama modelimiz “per user” olduğu için bu seçeneği seçiyoruz.  Sonrasında “OK” butonuna basıp pencereyi kapatabilirsiniz.

  • Use The Specified Remote Desktop License Server’a çift tıklayarak “Enable” etmeniz gerekir. “Options” bölümünden Adım 1 de gerçekleştirmiş olduğumuz Computer Name ve Primary DNS suffix of this computer bölümlerini yani Full Computer name bölümünü “License server to use” kutucuğuna yazmanı gerekmektedir.  Ardından “OK” butonuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Adım 1 ve Adım 2’yi tamamladıktan sonra, Remote Desktop Services kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. 

Adım 3:
  • Server Manager ekranına geldiğinizde, “Manage” sekmesinden veya “Configure This Local Server” sekmesinden “Add Roles and Features”a tıklamanız gerekmektedir.

  • Bu işlemin arından karşınıza, “Add Roles and Features Wizard” ekranı gelecektir. Kuruluma devam etmek için “Next” butonuna tıklayabilirsiniz. 
  •  “Installation Type” sekmesinde “Role-bese or feature-based installation” seçerek “Next” butonu ile devam edebilirsiniz.

  • “Server Selection” sekmesinde RDS rolünü kuracağınız sunucunuzu seçmeniz gerekmektedir.

  • “Remote Desktop Services” sekmesini “Next” butonuna tıklayarak geçebilirsiniz.

 

  • “Role Services” sekmesinde “Remote Desktop Services – Remote Desktop Connection Broker – Remote Desktop Session Host” rollerini seçmeniz gerekmektedir. Bu rolleri seçtiğimizde her rolün ihtiyacı olduğu özellikleri gösteren ve eklememizi sağlayan Wizard pencereleri açılacaktır bu pencereleri Add Features butonu ile ekleyip pencereleri kapatmanız gerekmektedir.

  • Confirmation sekmesinde RDS servisinin ihtiyaç duymuş olduğu bütün roller yani Connection Broker, Licensing ve Session Host roller aynı sunucu üzerine kurulmaktadır. RDS Servisi kurulum sonrasında yeniden başlatmanız gerekmektedir. Kurulum sonrasında sunucunuzun yeniden başlatılması için Restart The Destination Server Automatically If Required kutusunu doldurup, Install butonu ile kuruluma başlayabilirsiniz.

Adım 3’te gerçekleştirdiğimiz RDS kurlumunun ardından server aktivasyonu ve lisanslama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Adım 4:
  • RD Lisanslama işlemlerini “RD Licensing Manager” isimli tool üzerinden yapılmaktadır. Bu tool’a isterseniz exe kısa adıyla açabilirsiniz veya Administrator Tool > Remote Desktop Services > RD Lisans Manager aracılığı ile de ulaşabilirsiniz.
  • Açılan pencerede kurulum sonrasında RD Licensing Manager statüsü “Not Activate” olan Sunucu isminin üstünde sağ tıklayıp açılan menüden “Activate Server” tıklayınız.

  • Activate Server‘ı tıkladığınızda karşınıza “Wizard” çıkacak.  “Next” butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz.

Sunucunuzu Nasıl Etkinleştirebilirsiniz?
  • Internet (Automatic Connection): RD Licensing Manager tool’u üzerinde görüntülenen arabirimle sağlanmaktadır. Internet üzerinden TCP/IP 443 nolu TCP Port üzerinden Microsoft Clearinghouse’e bağlanarak gerekli bilgilerin doldurulması istenilerek direk işlem yapmaktadır.
  • Web: Firewall tanımlarında yaşanan problemlerden dolayı veya internet erişim izni olmayan RD Lisans sunucularının başka bir yerden internet üzerinden https://activate.microsoft.com/ adresine girilip etkinleştirilmesi için kullanılmaktadır.
  • Telephone: Bu yöntem de hiç bir şekilde internet imkanı olmayan bir ortamda lisans sunucunuzu bağlı bulunduğunuz Microsoft Call Center’ı arayarak etkinleştirilmesi için kullanılmaktadır. Bu seçenekte ülke kodunun doğru seçilmesi önemlidir.
  • Biz bu kurulumda Web Browser metodunu seçerek devam edeceğiz.
  •  Gelen ekranda sunucunuz için özel üretilen bir Product ID ve 7 kutucuktan oluşan 35 haneli anahtarın yazılacağı sayfa karşımıza gelmektedir.

  • Web browserdan https://activate.microsoft.com/ adresinde lisanslama için kaldığımız yerden devam ediyoruz. Wizardaki bilgileri web sayasına girip adımları tamamladıktan sonra. Sayfanın bize vermiş olduğu  adresine girip dil seçeneği ve işlem tipini seçerek ilerleyebilirsiniz. https://activate.microsoft.com/ adresinde lisanslama için kaldığımız yerden devam ediyoruz. Wizardaki bilgileri web sayasına girip adımları tamamladıktan sonra. Sayfanın bize vermiş olduğu adresindeki aktivasyon işlemleri tamamladıktan sonra lisanslama işlemi için sayfayı kapatmadan Wizard ekranına geri dönebilirsiniz. 35 haneli anahtarı girdikten sonra Next butonu ile devam edebilirsiniz. Gelen ekranda Start install Licences Wizard now kutucuğu işaretleyip lisanslama adımına devam edeceğiz. Next butonu ile bir sonraki adıma geçebilirsiniz. 
  •  Install Licenses Wizard ekranında bize Bağlantı metodu ve lisans programı bilgileri yer alıyor. “Next” butonu ile devam edebilirsiniz.

  • https://activate.microsoft.com/ adresinde lisanslama için kaldığımız yerden devam ediyoruz. Wizardaki bilgileri web sayasına girip adımları tamamladıktan sonra. Sayfanın bize vermiş olduğu anahtarı wizard ekranına girip Next butonu ile devam edebilirsiniz.

  • Lisanslama işleminin başarılı sonuçlanmasından sonra “Finish” butonu ile lisanslama işlemini de tamamlamış oluyoruz.

Gerçekleştirdiğiniz kurulumu RD Licensing Diagnoser üzerinden kontrol edebilirsiniz. 

Adım 5:
  • Administrator Tool > Remote Desktop Services > RD Licensing Diagnoser ile işlemlerimizin başarılı gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler