Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut teknolojisi nedir? Hangi alanlarda kullanılır ve ne gibi avantajları vardır bunlardan bahsedeceğim. Bilindiği üzere artık büyük dosya boyutlarıyla işlemler yapıyoruz, gerek çalışma ortamımızda gerekse normal hayatımızda birçok video, fotoğraf vb gibi birçok verimizi telefonumuzda tabletimizde, bilgisayarımızda depoluyoruz. Ancak yeri geliyor kullandığımız cihazların kapasiteleri artık yetmiyor. Buradaki durumda imdadımıza cloud yani bulut teknolojisi yetişiyor. Gelin hep birlikte Cloud Bulut teknolojisi nedir? Detaylıca bir göz atalım;

bulut-teknolojisi-nedirBulut teknolojisi en yalın haliyle hiçbir kurulum gerektirmeyen web tabanlı uygulamalar ile işlemsel olarak kolaylık sunan online depolama hizmetidir.  İnternet üzerinde barındırdığımız tüm uygulama, program ve verilerimizin sanal bir makine üzerinde yani en çok kullanılan adıyla bulutta depolanması ile birlikte internete bağlı olduğumuz cihazımızda her lokasyon da bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlayabildiğimiz hizmetin tümüne bulut teknolojisi (cloud) adı verilmektedir.  Kullanıcılara iş ve günlük yaşamlarında kolaylık sağlayan ve donanımsal engellerden de kurtaran bulut tabanlı hizmetler hayatımıza gireli yaklaşık 3 yıl oldu ve online yaşamın vazgeçilmez öğelerinden birisi haline geldi.  Buluta erken adapte oluşumuzu, günlük hayatı kolaylaştırdığını belirtmemizden ötürü incelersek birçok uygulama marketinde Google Play, AppStore gibi birçok platformda bulut paylaşım uygulamaları yer alıyor.

Bulut Bilişim Ne Gibi Faydalar Sağlar?

Bulut bilişimin var olmadığı zamandan bu zamana konuşacak olursak önceden verilerimizi 2,5 ya da 3,5 İNÇ’lik HDD’ler üzerine backup yaparak işlemlerimizi yürütüyorduk. Bireysel anlamda verilerimiz GB olarak yer tutsa dahi artık yüksek rakamlar üzerinden veriler depoluyoruz. Bir de bunları kurumsal firmalar, holdingler için düşünecek olursak akıl almayacak boyutlarda dosya boyutlarıyla yedekleme yaparak verilerin saklanması sağlanıyor.  İşte bu kadar büyük dosya boyutlarında imdadımıza bulut teknolojisi yetişiyor.  Bize fiziksel anlamda kullanılan HDD’lerden daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi ve bu yedekleme üzerinde maliyet tasarrufu yapabilme gibi bir takım olanaklar sağlıyor.  Büyük şirketler için düşünecek olursak büyük bir iş yükünün bulut teknolojisi sayesinde hafiflediğini söyleyebiliriz.

Hızlı kullanım kolaylığı olan, bulut ile bilgisayarın etkileşimine izin veren, bilgisayar ve kullanıcısı ile arasındaki iletişimi sağladığı gibi bir ara yüz ile bağlantı kurulabilmektedir. Bulut bilişim sistemleri API’ler ile kullanılmaktadır.

 

Kullanılan bulut teknolojisinde sanallaştırma, sunucuların ve depolama cihazlarının paylaşımına ve kullanımının artmasına olanak sağlamaktadır. Var olan sanal makine üzerindeki veriler kolaylıkla farklı bir makine üzerine transfer edilebilmektedir.

Bulut üzerinde çoklu yedekleme alanlarının kullanıldığını belirtmeyi isterim bu sayede güvenilirlik de artmış oluyor. İş devamlılığı için bu denli planlı yedek işlemi önemli rol oynuyor.

En basite indirgeyecek olursak bulut bilişim uygulamalarının bakımı oldukça kolaydır, neden derseniz her kullanıcın bilgisayarında kurulmasını gerektiren bir gereksinim yoktur ve farklı yerlerden erişim sağlanmaktadır.

bulut-teknolojisi-cloude-nedir

Bu kadar çok tercih edilen bulut teknolojinin dezavantajları var mıdır? Varsa nelerdir?

İnternet ortamında saklamış olduğumuz verilerimize internet bağlantımızın olduğu her lokasyon üzerinden erişebileceğimizi söyledik.  Peki, internet olmayan yerden dosyalarımıza erişebilecek miyiz? Ne yazık ki hayır. Eğer internet olan farklı bir yerdeyseniz ve kullanmış olduğunuz internet bağlantınız düşük hızda bir internet ise veri alış verişiniz de doğru orantılı olarak yavaş olacaktır. Kullanıcıların büyük çoğunluğu bulut teknolojisindeki güvenliğe önem vermektedir. Bulut erişiminize 2. kişiler tarafından açık bulunması durumunda erişim sağlanarak verilerinizin ele geçirilme olasılığı da yok değil. Bunun için bulut erişiminizi güçlü karakterdeki şifrelerle güvene alarak korumanızı arttırabilirsiniz.

Tavsiye ettiğimiz “Bulut” hizmetleri nelerdir?

  • iCloud
  • Google sürücü
  • SkyDrive
  • Dropbox
  • Yandex.Disk

Son olarak bulut teknolojisi kullanımı ilerlediğimiz yıllarda çok daha artacak, fiziksel anlamda hiçbir şekilde elle tutulur bir verimiz olmayacak kişisel ya da kurumsal tüm işlemlerimiz soyut olduğunu düşünebileceğimiz datalar olarak barınacaktır.

Faydalı olması dileğiyle…

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler