Çocuklar İçin Sosyal Medya Kullanımı

Bu makalemizde çocuklar için sosyal medya kullanımı konusuna değineceğiz. Makalemizde yer alan bilgiler haricinde en sağlıklı sonuçlara ulaşabilmek için çocuk psikologlarından da bilgi almanızı öneririz.

Çocuğum Sosyal Medyayı Nasıl Kullanmalıdır?

Birçok ebeveyn, çocuklarına interneti tamamen yasaklamaktadır ve bu yapacağınız ilk yanlış olacaktır. Bunun en önemli nedeni; interneti yasakladığınızda çocuğunuz için internetin daha da ilgi çekici hale gelmesidir. Bunun için tamamen yasaklama seçeneği yerine interneti zaman bakımından sınırlandırarak çocuğunuzun kullanmasını sağlayabilirsiniz. Mesela çocuğunuz ile anlaşarak okul/dershane saatlerine ve evde ders çalışma saatleri ile birlikte; internet/sosyal medya kullanımı, kitap okuma saatleri, spor saatleri, televizyon saatleri, gezi/tiyatro/sinema saatleri vb aktiviteler içeren bir program hazırlayabilirsiniz. Tabi bu programa sizin de kısmen uymanız gerekecektir. Çünkü bildiğiniz gibi çocuklar büyüklerini örnek almakta ve onları taklit etmektedir. Siz işinizden çıkıp eve gittiğinizde doğrudan telefon ve bilgisayar üzerinden sosyal medya hesaplarınızı incelerseniz bu durum çocuğunuzun dikkatini çekecektir ve bir süre geçtikten sonra yapacağınız bu programın pek faydası kalmayacaktır, çocuğunuz kendisine ayrılan internet/sosyal medya kullanım süresini az bulacaktır.

Çocuğunuza sosyal medya ve internet kullanımı konusunda belli zamanlarda izin vermeniz çocuğunuzu sosyal medya ve internette tamamen serbest bırakabileceğiniz anlamına gelmemelidir ve bu yapacağınız en büyük hatalardan biri olacaktır. İnternet faydalı bir araç olduğu gibi; kötü amaçlı alanların da bulunduğu bir araçtır. Çocuğunuz eğer bilgisayar üzerinden internette geziniyorsa bilgisayarın ekranı mutlaka ebeveynlerinin görebileceği bir yöne doğru bakmalıdır ve çocuğunuza belli etmeden görüştüğü kişileri, internette gezindiği sayfaları takip etmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca bazı güvenlik yazılımı firmalarının sunmuş olduğu koruma uygulamalarını kullanmanızda fayda bulunmaktadır. Eğer çocuğunuz cep telefonu/tablet üzerinden internete bağlanıyorsa bilgisayarlar için önerdiğimiz güvenlik yazılımlarının mobil uygulamalarını yükleyip gereken yapılandırmaları ayarlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Kullanımına Kaç Yaşında Başlanabilir?

Birçok alanda olduğu gibi sosyal medya ve internetin kullanımında da belli bir yaşın üzerinde olunmalıdır. Uzmanlara göre 13 yaş altındaki çocukların sosyal medya ve internet kullanımı önerilmemektedir.

Çocuğunuz 13 yaşın altındaysa internetin faydaları ve zararlarını bir arkadaşı gibi anlatabilirsiniz. Anlatacağınız zararlar için de çocuğunuzu korumak amacıyla yaşı uygun seviyelere gelene kadar çeşitli önlemler almanız gerektiğini ve bu önlemlere kendisinin de gönüllü olarak katkı sağlaması gerektiğini anlatmalısınız.

13 yaş ve altındaki çocuğunuz için alacağınız ilk önlem internet servis sağlayınız ile görüşüp “Güvenli İnternet” uygulaması hakkında bilgi alabilirsiniz ve aldığınız bilgilere göre sizin için uygun olan profili kullanabilirsiniz(Ayrıntılı bilgi için: http://www.guvenlinet.org.tr)

Çocuğunuz interneti kullanmaya yeni başladıysa çocuğunuzun interneti güvenli bir şekilde kullanmaya başladığı konusunda emin oluncaya kadar mutlaka yanında bulunun ve hangi sitelere giriş yapmaması, tanımadığı kişiler ile hiçbir şekilde görüşmemesi, kimlik bilgilerini kesinlikle başkaları ile paylaşmaması gerektiği ve oynayabileceği/oynaması sakıncalı olan oyunlar hakkında ayrıntılı şekilde açıklama yaparak bilgilendirin.

Güvenli İnternet uygulaması kullanmanıza rağmen sizi ve çocuğunuzu rahatsız eden siteler ile karşılaşırsanız bu sayfaları bilgisayarınızdaki güvenlik yazılımı yardımıyla mutlaka engelleyin veya www.ihbarweb.org.tr adresi üzerinden ilgili birimlere şikayetinizi iletebilirsiniz.

Çocuğunuzun Sosyal Medya Hesaplarını Yapılandırın

Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarında; aramalarda çocuğunuzun hesabının herkese görünmemesi, çocuğunuz ile iletişim kurabilecek kişileri belirleme, çocuğunuza kimlerin arkadaşlık isteği gönderebileceğini belirleme vb ayarlarda uygun bulduğunuz şekillerde düzenleme yapabilirsiniz; ancak çocuğunuzun sosyal medya hesapları için ayarlamalarda çocuğunuzun hesabının herkese görünmemesi şeklinde yapılandırmanızı öneririz.

Öncelikle Güvenli Bulduğunuz Siteleri Önerin

Çocuğunuza interneti kullanmayı öğretirken internet siteleri arasından ilk olarak sizin güvenli bulduğunuz siteleri önerebilirsiniz(Tarihi, kültürel, sanat, kişisel gelişimine yardımcı olacak oyunlar, derslerine katkıda bulunabilecek içeriklere sahip siteler vb). Ayrıca çocuğunuza interneti kullanmayı öğretirken www.guvenlicocuk.org.tr adresini ebeveynleri olarak çocuğunuz ile birlikte incelemenizde fayda var.

İnternetin Bağımlılık Yapabileceğini Unutmayın

Çocuğunuz internette/sosyal medya hesaplarında farkında olmadan fazla vakit geçirebilir. Hatta bir süre sonra arkadaşları ile dışarıda vakit geçirmek yerine genellikle sosyal medya hesapları üzerinden iletişim kurabilir ve bu durum düşünme bozukluğu, dikkat dağınıklığı ve göz sağlığı başta olmak üzere çocuğunuzun gelişimini olumsuz yönde etkilemeye neden olabilir.

Çocuğunuzun Bilgisayar Başındaki Oturuş Pozisyonuna Dikkat Edin

Çocuğunuz bilgisayar başında vakit geçirirken bazı konulara dikkat etmeniz gerekmektedir. Çocuğunuz bilgisayar başında vakit geçirirken 15 dakikada bir gözlerini dinlendirmesine, sandalyede dik bir şekilde oturmasına, oturduğu sandalyenin sırtını destekleyecek bir sandalye olmasına, bilgisayar ekranına fazla yakın mesafeden bakmamasına çocuğunuzun sağlığı için özen göstermenizi öneririz.

Faydalı olması dileğiyle…

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler