Dijital Pazarlama Ve Google Adwords’e Giriş

Pazarlama, kısaca, bir ürünü, hizmeti, markayı, görüşü ilgili hedef kitleye ulaştırarak bilinirliliğini arttırmak ve satışını gerçekleştirmek için yapılan tüm reklam ve tanıtım çalışmalarıdır. Pazarlama çalışmaları günümüzde temel olarak , geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama olarak ikiye ayrılmış durumdadır. TV, radyo, basılı dergi , gazete gibi mecralarda yapılan her türlü reklam ve tanıtım çalışması geleneksel pazarlama çalışması olarak adlandırılıyor.

 Günümüzde internetin hızla gelişmesinin neticesinde gelen dijital devrim ile birlikte geleneksel pazarlama yavaş da olsa önemini yitirmeye başlamıştır. Yine de geleneksel mecraların özellikle büyük markalar için çokça kullanıldığını ve etkili olduğunu söylememiz de fayda var.

İnternet, web siteleri, sosyal medya, cep telefonları, tabletler, dijital billboardlar, e-posta ,bloglar vb. mecralarda yapılan her türlü reklam ve tanıtım çalışması dijital pazarlama olarak adlandırılmaktadır.

Dijital Pazarlamanın 3 temel Özelliği

  •  Dijital pazarlama çalışmalarında müşteri ile etkileşimli bir iletişim kurulur. Yani markanın sunmuş olduğu pazarlama mesajına, müşteriler geri dönüş yapabilir, görüş belirtebilir.
  •  Dijital pazarlama çalışmalarının ölçümlenmesi daha kolay , anlıktır.
  • Dijital pazarlama ile ilgili hedef kitleye özel, reklam ve tanıtım çalışmamaları yapmak daha kolay ve efektiftir.

Dünyada en çok tercih edilen dijital pazarlama uygulamalarına göz atacak olursak, şüphesiz ki “Arama Motoru Pazarlamacılığı” en gözde pazarlama uygulaması olarak ilk sırada gelir. Arama motorunda yapılabilecek reklam ve tanıtım çalışmaları 2 kategoride sergilenmektedir.

– Arama motorlarında ,doğal arama sonuçlarında yer almak

– Arama motorlarında anahtar kelimeler satın alarak, müşterilerinizi sitenin ana sayfasına ve ilgili varış sayfalarına yönlendirmek

En çok tercih edilen arama motoru, Google açısında konuyu ele alırsak ilk çalışmaya ; SEO  (Arama motoru optimizasyonu) ,ikinci çalışmaya ise Google Adwords  adını veriyoruz.

Bu yazımızda, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ‘yu bir kenara bırakıp ,  Google Adwords nedir, ve etkin kullanmak için neler yapmak gerekir bunları anlatacağız.

Google Adwords Nedir ?

Google arama sonuçlarında , belirlediğiniz anahtar kelimelere ,belirli bir ücret ödeyerek , hedeflediğiniz kitle , o anahtar kelimelerle arama yaptığında,  web sitenizle ilgili reklamları  göstermeye ve müşterilerinizi web sitenize çekerek onlara , yine belirlediğiniz dönüşümleri (satış, form doldurma ) gerçekleştirmenize olanak sağlayan Google’ın reklamcılık hizmetidir.  Google Adwords, Google doğal arama sonuçları (SEO) ile karıştırılmamalıdır.

Örneğin Google’a  gelerek “Web Hosting” yazdığınızda aşağıda da gösterildiği gibi, reklam sarı bandı ile yer alan ve arama sonuçlarının en tepesinde ve sağ tarafta yer alan sonuçlar Adwords reklamları iken, Adwords reklamlarının aşağısında yer alan sonuçlar ise doğal arama sonuçlarıdır. Google Adwords reklamlarında yer almak için belirli bir ücrete katlanmak gerekirken, doğal arama sonuçlarında site optimizasyon çalışmaları (SEO) ile üst sıralarda yer almak için uğraşılır.

Google Adwords Reklamlarında taraflar kimlerdir ?

Google Adwords , temelde 3 oyuncu arasındaki ilişkiye dayanır ;  Reklamveren (siz), hedef kitleniz (müşteriler) ve Google .

Google Adwords çalışma mantığı

Google bir arabuluculuk görevi üstlenir ve reklam veren ile müşterileri buluşturma işlevini yürütür. Bu buluşturmada Google’ın benimsediği temel prensip, arayana, aradığını göstermektir. Yani Google , kullanıcılara Google’da arama yaptıklarında en ilgili sonucu göstermek ister.  Örneğin , internette yapay çiçek arayan birine , Google yapay çiçek ile ilgili Adwords reklamı vermiş reklam verenlerin ,reklamlarını gösterir. Müşteriler Google’da yapay çiçek için arama yaptıklarında, çıkan reklama tıkladıklarında, yapay çiçeklerle ilgili bir web sayfasına değil de,  gerçek çiçek satan bir sitenin sayfasına giderlerse, bu müşteriler aradıklarını bulamadıklarından ötürü, bu sayfadan hemen ayrılmak isteyeceklerdir ; bu da Google’ın yapay çiçek anahtar kelimesi için, kalite puanı adını verdiği puan türünü düşürecek ve reklamlarınızın arama sonuçlarındaki sırası düşecek ya da bu sonuçlarda yer almanız için daha fazla ücret ödemeniz gerekecektir.

Google Adwords arama sonuçlarında yer almak, sadece o anahtar kelime için yüksek ücret ödemekle sağlanamaz. Google reklam gösterimlerinde kaliteyi arttırmak için “Kalite Puanı “ adını verdiği bir puan türünü de göz önünde bulundurur.

Kalite Puanı Nedir ?

Reklamlarınızın, anahtar kelimelerinizin ve açılış sayfanızın kalitesine ilişkin bir tahmindir. Yüksek kaliteli reklamlar, maliyetlerin düşmesini ve daha iyi reklam konumları elde edilmesini sağlayabilir. Kalite puanı, kısaca alakalı reklam demektir. Müşterilerinizin arama yaptığı kelimeler sonucunda gösterdiğiniz reklamlar ne kadar alakalı ise ve reklamlarınıza ne kadar çok tıklanıyorsa kalite puanınız o kadar  yüksek olur ve 1 ile 10 arasında bir değer alır . 6 ve üstü iyi sayılabilecek  rakamlardır.

Sonuç olarak bir anahtar kelimede, üst sıralarda yer alan reklamlar göstermek için kullanılan formül basitçe: Kalite Puanı x Maksimum tıklama başına maliyet  olarak sergilenir.

Google Bizi Nasıl Ücretlendirir ?

Google bu arabuluculuk görevinde , elbetteki bir ücret karşılığında çalışır. Temelde müşteriler , sizinle ilgili reklamlara tıkladığında bir ücret ödersiniz . Reklamlarınıza tıklanması karşılığında katlandığınız ücrete “Tıklama Başına Maliyet “ adı verilir ve her anahtar kelime için bu ücret sektöre ve rekabete göre farklılık gösterebilir.

Bir kullanıcı Google’da arama yaptığında, AdWords, arama sonuçları sayfasında gösterilecek reklamları ve sayfadaki sıralamalarını belirleyen bir açık artırma yapar. Reklamlarınızın bu açık artırmaya girebilmesi için, öncelikle nasıl teklif vermek istediğinizi seçmeniz gerekir.

Google Adwords  Kullanmalımıyım ?

Bulunduğunuz sektöre, ve müştelerinizin bulunduğu mecraya göre bu sorunun cevabını siz vermelisiniz .  Eğer sunduğunuz ürün ve hizmet arama motorları aracılığı ile sık sık aranıyorsa elbetteki  Google Adwords reklamları işletmeniz için faydalı olabilir

Google Adwords’ün bir reklam aracı olarak faydaları aşağıdaki gibidir.

  •       Reklamınızın nerede, ne zaman,  görüntüleneceğini seçebilir, kendinize uygun bir bütçe belirleyebilir ve reklamınızın etkisini ölçebilirsiniz.
  •        Minimum harcama taahhüdü yoktur. Reklamlarınızın yayınını istediğiniz zaman duraklatabilir veya durdurabilirsiniz. Bütçeyi siz belirlersiniz
  •        Müşteriler yalnızca reklamlarınıza tıkladıkları zaman ücretlendirilirsiniz

Müşteriler satın almaya hazır olduklarında, onlara ilgili reklamlar  göstererek satın almalarını sağlamak daha kolaydır

Faydalı olması dileğiyle

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Asıl Hazine Google ‘da!

Her yıl olduğu gibi hep yeni felsefeler karşımıza çıkıyor. ‘Yeni trendler’ dünyadaki denklemi bozarken, internet aleminde binbir türlü yalanlarla daha da kafa…