DNS Önbelleği Temizleme Nasıl Yapılır?

Dns Önbelleği Temizleme Nasıl Yapılır?
Dns Önbelleği Temizleme Nasıl Yapılır?

Web sitenize ulaşamıyor veya güncel halini görüntüleyemiyorsanız, DNS sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

İnterneti bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümlerin iletişimini sağlamaya yarayan dns internet servis sağlayıcısından otomatik olarak istemcilere verilir. Ancak bazı durumlarda dns adresi isteğe bağlı olarak getirilebilir.

İnternet ağını oluşturan her birim sadece kendine ait bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kullanıcıların kullanımı için www.siteismi.com gibi kolay hatırlanır adreslere karşılık düşürülür. DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır.

Bir istemci (bilgisayar) internete bağlanırken, internet servis sağlayıcısından aldığı DNS adresini hafızasında tutar. Hafızasına aldığı bu DNS adresi için tekrar servis sağlayıcısından DNS adresi talebinde bulunmaz. Bazen bu hafızadaki DNS sunucu adresleri geçerliliğini kaybeder veya ilgili web sitesinin DNS adresi değiştirebilir. Her ne kadar DNS problemleri farklı yollarla da gelişmiş olabilse de genel anlamda bir web sitesine erişim problemi ya bilgisayarın daha önceden aldığı DNS adresinin geçerliliğini kaybetmesinden ya da bağlanılmak istenen web sitesinin DNS adresini değiştirmesinden kaynaklanmaktadır.

DNS adresi değişen veya geçerliliğini kaybeden web siteleri hiç açılmayabilir veya açılsa dahi güncel halini görüntüleyemeyebilirsiniz.  Bu sorunu çözmek için dns önbelleğini temizlemeniz gerekir. DNS temizleme işleminden sonra bilgisayarınızın dns hafızası silinecek ve yeni bir ip adresi alacaksınız.

1- Bilgisayarınızdan Başlat > Çalıştır yolunu izleyerek, karşınıza gelen ekrana cmd yazdıktan sonra Tamam butonuna basınız. (Dilerseniz Başlat+R tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz)

2- Karşınıza gelen dos ekranına sırasıyla aşağıdaki komutları yazarak, her bir komutu yazdıktan sonra klavyenizden enter tuşuna basınız.

  • ipconfig /flushdns
  • ipconfig /release
  • ipconfig /renew
  • exit

Bu işlemlerden sonra DNS önbelleği başarıyla temizlemiş olacaksınız. Web tarayıcınızı yeniden başlatarak erişimlerinizi kontrol etmenizi öneririz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Opencart Mail Hata Çözümü

Opencart, açık kaynak kodlu bir e-ticaret sistemidir. Piyasadaki ücretli e-ticaret yazılımlarının yüksek maliyetleri bir çok işletmeyi Opencart gibi açık kaynak…