Etkisini Kaybetmiş SEO Teknikleri

Businessman suggested effective ‘SEO’ optimisation approach. Hands presenting a ‘SEO’ flowchart.

SEO çalışmaları web sitelerinin gelişimi, Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkması ve daha fazla trafik alması için çok önemlidir. Google kurulduğu günden bu yana sürekli olarak algoritmalarını geliştirmiş ve bu algoritmalar ile birlikte siteleri analiz ederek içeriklerini anlamaya ve bunun sonucunda da kullanıcılara aradıkları kelimler ile ilgili siteleri sunmaya çalışmıştır.

Google algoritmaları artık ”Yapay Zeka” seviyesinde olsa da bu güne gelinceye kadar farklı kritelere önem vermiş ve ilerleyen dönemlerde bu kriterlerden vazgeçmiştir. Peki, Google’ın daha önce önemsediği ancak gelişen robotları ile artık bir önemi kalmayan SEO teknikleri nelerdir?

DMOZ Dizini

Yukarıda da bahsettiğim üzere Google algoritmaları geçmiş dönemde siteleri anlama konusunda çok başarılı değildi. Bu nedenle oluşturulan DMOZ Dizini ile kaliteli içeriklere sahip siteler tespit edilmeye çalışılmıştır. Geçmiş dönemlerde SEO çalışmalarının bir numaralı aşaması olarak görülen DMOZ’un artık günümüzde çok fazla önemi kalmamıştır. Bunun başlıca sebebi, Google’ın bu tür yardımcı bir dizine ihtiyaç duymamasıdır. Gelişen algoritma ile siteleri tarayan robotların, yapay zeka sevisinde verileri analiz ederek Google dizinine eklemesi DMOZ’un o şaşalı günlerinin geride kalmasına neden olmuştur.

Backlink Çöplüğü Dizin Siteleri

Aynı sektördeki sitelerin, birbirleri ile rekabet içerisinde iken aynı dizin sitelerinden backlink almak istemeleri ile yapılan çalışmaların artık pek bir önemi kalmadı. Backlink sisteminin çok fazla manüpile edilmesi ile sitelerin artık backlink çöplüğüne dönmesi sonucunda Google artık bu çalışmalarda düzenleme yapmış ve SEO çalışması yapılan web sitesi ile alakalı içeriklere ve kaliteli backlinklere sahip sitelerden backlink alınması yönünde algoritmalar geliştirmiştir. Bu nedenle her sektörden, her türlü içeriğe sahip sitelerin bulunduğu dizin sitelerinden alınan backlinklerin yarardan çok zararı vardır.

Bir Efsanedir Alexa

Alexa, site sahibi olan olmayan neredeyse artık herkesin bildiği bir değerlendirme sitesidir. SEO çalışmaları yaparken bakılan ilk yer olan Alexa’nın çalışma mantığı, dünya üzerindeki tüm siteleri, almış oldukları trafiğe göre sıralamaya koyan bir sayaç sitesidir. Google’dan bağımsız bir sisteme sahip olan Alexa’da sahip olunan sıralamanın Google arama sonuçlarına hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

PageRank Değerleri Yolun Sonunda

Google’ın eski algoritmaları ile sayfa içeriklerini analiz etme konusunda çok başarılı olmadığı dönemde, aldığı trafiğe göre sayfaları değerlendirmekteydi. Bu değerlendirme sonucunda, popüler olan sayfalar PageRank değerine sahip olurlardı. Ancak, Google artık site ve sayfalara verilen puanlar ile değil de sitede bulunan içeriklerinin kalitesine göre değerlendirme yapması sonucunda PageRank’in hiçbir değeri kalmamış ve bunun sonucunda da bu puanlar Google tarafında silinmiştir.

Sitelerin Son Halkası Footer

Özellikle web tasarımcıların ve ajansların “o siteyi kendilerinin yaptıklarını göstermesi amaçlı olarak” çok fazla kullandığı footer linkleri SEO çalışmaları açısından faydalı olmak bir yana hiçbir değeri olmaması açısından çok da zararlıdır. Bu nedenle footer’dan alınan backlinklerden kurtulmak SEO çalışmalarının başarı olması açısından oldukça önem arz etmektedir.

SEO çalışmalarında, webmaster’ları en çok zorlayan etken Google algoritmalarının sürekli olarak değişmesidir. Bu nedenle web sitelerinin başarılı olması ve arama sonuçlarında üst sıralara çıkması için Google’ın algoritma değişikliklerini sürekli takip etmeli ve çalışmalarınızı bu algoritmalar ışığında güncel tutmalısınız. 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler