Hemen Çıkma Oranı Nedir ve Nasıl Düşürülür?

Hemen çıkma oranı, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizin içeriği ile etkileşimlerini yorumlayabilmenizi sağlayan önemli bir veri kaynağıdır. Bir nevi kullanıcıların siteniz için verdiği geri bildirim olarak da tanımlanabilen hemen çıkma oranı, ziyaretçilerin memnuniyet yüzdelerini ölçümleyebileceğiniz en doğru kaynaktır.

Web sitenizin performansını ziyaretçilerinizin davranışları kanalıyla öğrenmenize olasılık sağlayan hemen çıkma oranı raporları; hedef kitlenizin beklentilerini doğru yorumlamak ve sitenizi onlardan aldığınız bildirimlerle geliştirmek adına işletmenize fayda sağlayacak en önemli pazarlama yöntemidir.

Bir web veya e-ticaret sitesinde hemen çıkma oranının düşük olması, o sitenin başarılı olduğunu, ziyaretçilerine aradıkları faydayı sunduğunu, kısacası kullanıcı memnuniyetini gösterir.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

İngilizcede karşılığı “Bounce Rate” olan hemen çıkma oranı; web sitenizin ziyaret trafiğinin kalitesi hakkında bilgi edinebileceğiniz, kullanıcıların site içerisindeki davranışlarını gözlemleyerek, sitede kalma veya ayrılma oranlarını analiz edebileceğiniz bir eylem raporudur.

Hemen çıkma oranı, kullanıcıların hiçbir etkileşim gerçekleştirmeden bir diğer anlatımla sadece tek sayfalık oturumla, herhangi bir işlem yapmadan kısa süre içinde siteden ayrılma oranının yüzdesel karşılığıdır. Kullanıcının sitenizde sadece tek bir sayfayı ziyaret etmesi ve siteden ayrılmadan önce herhangi bir satın alma, üye formu doldurma ya da sayfanızın sunduğu, sizinle ilişkili bir başka bağlantıyı ziyaret etmemesi, hemen çıkma oranlarını yükseltecektir.

Rekabetin her geçen arttığı dijital dünyada faaliyet gösteren tüm sitelerin; hedef kitlelerine doğru yöntemlerle ulaşabilmek ve arama motorlarında doğru sıralamalarda yer alarak ilgi çekebilmek için, düzenli ölçümlemeler ve raporlamalar kanalıyla sürekli iyileştirme yapmaları gerekmektedir. Bu ölçümlemelerin en önemlilerinden bir olarak raporlanabilen hemen çıkma oranı, hedef kitlenizin sizin ile ilgili hislerini, görüşlerini ve beklentilerini algılamanın en doğru ve bire bir müşteri odaklı yaklaşımı olarak da görülmektedir.

Hemen Çıkma Oranı Neden Önemlidir?

Ziyaretçilerinizin sitenize ilk giriş yaptığı anda, öncelikle kendisine fayda sağlayacak doğru içerik veya ürüne kolayca ulaşması, sitede gezerken olumlu izlenimler yaşaması, kullanım kolaylığı ve doğru akış yöntemleriyle içeride zaman geçiriyor olması, sitenizin hemen çıkma oranlarını olumlu etkileyerek arama motorlarında üst sıralarda yer almanızda fayda sağlayacaktır.

Ziyaretçilerinizi sitenizde kalmaya, daha fazla vakit geçirmeye, üye olmaya, anket doldurmaya veya satın almaya ikna edemediğiniz durumlarda yaşanan hızlı geri çıkışlar ise hemen çıkma oranının yüksek olmasına sebebiyet verecektir.

Ancak siteniz içinde yer alan farklı sayfalarda (sekmeler) hemen çıkma oranları farklılıklar gösterebilir. Hemen çıkma oranının sayfalar bazında doğru yorumlanması ve SEO uzmanları tarafından gerçekleştirilecek çalışmalarla iyileştirmelerin bu sonuçlar göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu farklılıklara örnek vermek gerekirse; kullanıcı aradığı ürünü veya bilgiyi sitenize girdiği ilk anda bulmuş, okumuş, incelemiş hatta satın alma işlemini de hızlıca gerçekleştirmiş olabilir. Bu hızlı ziyaret sitenizde hemen çıkma oranını yükseltse dahi sonuç olumludur, ziyaretçiye fayda sağlanmıştır. Ancak, böylesi bir durumda dahi kullanıcıyı site içinde diğer bölümleri (sayfaları) ziyaret etmesini sağlayacak optimizasyonlar geliştirmek gerekebilir. Sektörünüze, sunduğunuz hizmete, ürüne veya bilgiye göre bu analizlerin doğru yorumlanması sitenizi de arama motorlarında avantajlı bir sıralamaya yükseltecektir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Sitenize ait hemen çıkma oranlarını takip etmek ve hesaplamak kolaylıkla yapabilecek bir işlemdir. Öncelikle bir Google Analytics hesabı açarak, üyeliğinizi oluşturmanız ve ardından da hesabınız üzerinden Kitle > Genel Bakış raporları bölümünden hemen çıkma oranlarınızı görüntüleyebilmeniz mümkündür.

Sitenizin arama motorlarında başarılı bir görünürlüğe ve ulaşılabilirliğe sahip olabilmesi için yapılması gereken SEO çalışmaları öncesinde hemen çıkma oranlarına detaylı bakmanız ve doğru yorumlamanız gerekir. 

Siteniz için Doğru Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Hemen çıkma oranları, sektörünüze, yayın amacınıza, hizmetinize ve sunduğunuz içeriklere göre değişiklik gösterir. Tüm siteler birbirlerinden çok farklı bir dinamiğe ve amaca hizmet ettiklerinden dolayı bu oranları net bir şekilde listelemek doğru olmayacaktır. Sitelerin kendi içinde yer alan sayfaları arasında dahi farklılıklar gösterebilen hemen çıkma oranları, kesinlikle konunun profesyonelleri tarafından incelenmeli ve gerekli düzenlemeler, hedef kitle ile en doğru şekilde buluşabilmek adına yapılmalıdır.

Bu konuyu biraz açmak gerekirse, ekolojik tarım hakkında bilgilere yer veren, örneklemeler ile tarımı anlatan bir web sitesi veya blog ile herhangi bir e-ticaret sitesinin hemen çıkma oranlarını kıyaslamak mümkün değildir. Bir restaurant ile spor malzemeleri satan bir e-ticaret sitesinden de aynı ziyaret oranlarını beklenemez. Sitenizin amacına yönelik olarak ziyaretçilerinizin siteden hemen çıkan oranlarını en iyi sizler yorumlayabilirsiniz.

Bu yorumlamaları gerçekleştirirken ve hemen çıkma oranları hesaplarken aşağıda özetlediğimiz üç farklı yöntemi de göz önünde bulundurmak, siteniz için yapmanız gereken iyileştirmelerde sizi doğru sonuçlara götürecektir.

  • Site seviyesinde hemen çıkma oranı: Belirli bir zaman aralığında, site genelindeki tüm sayfalardaki (sekmelerdeki) toplam hemen çıkış sayısı, tüm sayfalardaki toplam giriş sayısına bölünür.
  • Sayfa seviyesinde hemen çıkma oranı: Belirli bir zaman aralığında, bir sayfadaki toplam hemen çıkış sayısı, sayfadaki toplam giriş sayısına bölünerek hesaplanır.
  • Kısmi hemen çıkma oranı: Belirli bir zaman aralığında, sitenin belirli bir kategorisindeki sayfalarda gerçekleşen toplam hemen çıkma sayısı, aynı kategorideki sayfaların toplam giriş sayısına bölünür.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

Hemen çıkma oranının sitenizin amacına, hedef kitlenize, sunduğunuz ürün ve hizmetlere göre farklılıklar gösterebileceğinden bahsetmiştik. Hangi amaca hizmet ediyor olursa olsun, arama motorlarında üst sıralarda yer alan ve kullanıcısına fayda sağlayan bir sitesine sahip olmak dijital dünyadaki en önemli unsurdur.

Sitenizin hemen çıkma oranlarını takip ediyor olmak ve gerekli olabilecek iyileştirmeleri anında hayata geçirmek başarıya giden yolda önemli bir pazarlama stratejisi olarak da görülmelidir.

Yapılan raporlamalar sonrası sitenizin hemen çıkma oranlarında birtakım sorunlar olduğunu sezdiğiniz takdirde dikkat etmeniz gereken birkaç başlığı aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Genel Sistem Hatalarına Dikkat

Ziyaretçilerinizin siteye girerken karşılaşabilecekleri 509 Bant Genişliği  olarak adlandırılan limit hataları veya 404 olarak tanımlanan yapısal sorunlar, kullanıcıyı direk olarak başka siteleri aramaya teşvik edecektir.

Sitenin Hızı Önemli

Web sitelerinde sayfa boyutlarının büyüklüğü sayfaların yüklenme hızını olumsuz etkilemektedir. Zamanın çok kıymetli olduğu günümüz koşullarında sayfaların açılma hızında sorun yaşayan ziyaretçiler, beklemeden başka sitelere göz atmak için sitenizden ayrılacaktır. Bu nedenle hemen çıkma oranlarının düşürülmesi açısından sayfa hızının iyileştirilmesi gerekmektedir.

Karşılama Sayfaları ve Genel Tasarım Yorucu Olmamalı

Her gün gerek sokakta gerekse ev veya ofiste görsel veya işitsel yüzlerce reklama maruz kalan kullanıcılar, aradıkları bilgi, hizmet veya ürüne ulaşırken kendisine kullanım kolaylığı sunan, sade ama olumlu etki bırakan, içini ferahlatan, aşırıya kaçan reklam ve pop-up’lardan arınmış sitelerde daha fazla vakit geçirmeyi tercih ediyorlar.

Sitenizde kullanılan görsellerin boyutlarının büyük olması ve geç yükleniyor olması kullanıcılar tarafından rahatsızlık verici bulunmakta ve kullanıcılar ilgilerini başka sitelere yönlendirmektedirler.

Kullanıcı Dostu (User Friendly) Bir Site Tasarlanmalı

Kullanıcılarına aradıkları bilgiye kolay ulaşım sağlayan siteler tasarlamak çok önemlidir. Grafik tasarımda değişik yaklaşımlar sergilemek adına yapılan tasarımların hedef kitleniz ile örtüşmesine dikkat etmek gerekmektedir.

Mobil Uyumuna Dikkat

Mobil kullanımın her geçen gün arttığını göz önünde bulundurduğumuzda, site tasarımlarınızın her türlü mobil cihazda açılabilir olması yani mobil uyumlu olması dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biridir.

İçeriklerinizi Dikkat Çekici Olmalı

Sitenizdeki içerikleriniz dikkat çekici olmasına özgen gösterilmesi, doğru içerik pazarlama yöntemleri ile hedef kitleye doğru ve özenli bilginin aktarılması, hemen çıkma oranlarının düşürülmesi açısından önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre, sitenizde hemen çıkma oranlarında yaşanan artış, çoğunlukla içeriklerin kullanıcıları mutlu etmemesinden kaynaklandığını göstermektedir. Sayfa başlıkları ile verilen mesajların, içerikler ile örtüşmemesi, kullanıcının içeriklerde kendisine vadedilen bilgilere ulaşamaması, siteden hızlı bir şekilde çıkarak başka bir aramaya yönlenmesine sebep olmaktadır.

Site genelinde verilen bilgilerin doğruluğu ve detayları kadar yazım diline de dikkat etmek gerekmektedir. Gerek yazım yanlışları gerekse hitap biçimi bazı kullanıcılar tarafından hoş karşılanmamaktadır.

Sitenizin Mutlaka Meta Açıklaması Olmalı

Arama motorlarında gezen kullanıcıların sitenizin amacını, ürünlerinizi veya hizmeti hemen algılaması açısından meta açıklamalar kullanmak önemlidir. Etkileyici meta açıklaması; web sayfanızın içeriği veya ürünleriniz ile ilgili etkileyici tanımlamalar yaparak ziyaretçileri siteye davet etmek niteliğindedir.

Kullanıcının henüz daha arama motorunda arama yaparken, sitenize giriş yapmadan önce sunduğunuz ürün veya hizmetlerle ilgili bilgileri doğrudan alan adınızın altında okuyabiliyor olması, hemen çıkma oranlarınızın belki de hedef kitleniz dahi olmayan bir kullanıcı tarafından yükseltilmesinin önüne geçecektir.

Siteye girdikten sonra aradığı ürünü veya hizmeti bulamayarak, hemen çıkış yapacak olan ziyaretçiler, sitenizin hemen çıkma oranında yükselmeye sebep olmanın yanı sıra pazarlama stratejiniz açısından da yanlış yönlenmenize neden olacaktır.

Dışarıya Yönlendiren Linklere Dikkat Edilmeli

Sitenizden herhangi başka bir sayfaya yönlendirme (link) veriyorsanız, bu sayfanın kullanıcı için başka bir sayfada açılmasına olanak sağlamanız, kullanıcının bulunduğu sayfadan uzaklaşmadan bilgi edinmesine ve dilediği zaman tekrar aynı sayfaya kolay ulaşmasına olanak sağlayacaktır.

Link verirken dikkat etmeniz gereken bir diğer konusu ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi, ziyaretçiyi yönlendirdiğimiz sayfanın doğru içeriklere sahip olması ve kullanıcıya zaman kaybı yaşatmamasıdır. 

0 Shares:
Benzer İçerikler