Instagram Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Instagram, 400 milyon üyesi ile bugün sosyal medyanın en önemli sosyal ağlarından biri olan Twitter’dan bile daha fazla kullanıcı sayısına sahiptir. Görselliğin daha fazla ön planda olduğu ve hashtag kullanımında çok etkili olan Instagram, son birkaç yıl içinde yapmış olduğu bazı değişiklikler ile dijital pazarlama sektöründeki yerini de aldı.

Daha çok kişisel girişimlerin, pazarlama odaklı kullanmaya başladığı Instagram, özellikle Facebook’a satılmasından sonra kullanıcı deneyimini daha da arttırmak ve özellikle dijital pazarlama sektöründe daha kullanışlı olmak adına “Satın Al” butonunu aktif hale getirdi.

Dijital pazarlamaya önem veren firmaların son dönemde daha fazla tercih ettiği Instagram’da, pazarlama stratejisi geliştirmenizde yardımcı olacak ipuçlarına bir göz atalım.

1- Profilinizi En İyi Şekilde Optimize Edin

Instagram’da başarılı bir hesap yönetimi yapmak istiyorsanız eğer, öncelikli olarak profilinizi en iyi şekilde oluşturmanız gerekmektedir. Kullanacağınız görsellerin, yapmış olduğunuz iş ile alakalı olmasına özen gösterin. Firmanız, ürünleriniz ya da hizmetleriniz hakkında kendinizi en iyi şekilde tanıtın. Tabi ki dijital pazarlamanın olmazsa olmazı linklerdir. Web sitenizin linkini mutlaka hesap bilgileriniz içinde belirtin.

Instagram diğer sosyal ağlara göre eğlenceye daha önem bir platformdur. Bu nedenle kurumsallık çizgilerinizi biraz aşıp, daha eğlenceli bir profil oluşturun.

2- Micro Videolar ile Ürün ya da Hizmetlerinizin Tanıtımını Yapın

Kullanıcıların çektikleri fotoğrafları farklı filtreler ile yayınlayabilmelerini amaçlayan Instagram, ilerleyen dönemlerde hem trendlerin hem de kullanıcı davranışlarının değişmesi sonucunda video paylaşımlarına da izin vermeye başlamıştır. Maksimum 15 saniyelik videolar ile ürün ya da hizmetlerinizin uygulamalı tanıtımını yapabilirsiniz.

Bu şekilde, kullanıcılar ürün ve hizmetleriniz hakkında daha net fikirlere sahip olacaktır. Videolardaki yaratıcılığınız, satışlarınıza da olumlu katkı sağlayacaktır.

3- Hashtag Kullanımına Önem Verin

Daha önceki yazımda hashtag kullanımda en etkili sosyal ağın Twitter olduğunu belirtmiştim. Instagram’da hashtag konusunda bir başka etkili sosyal ağ olarak ön plana çıkıyor. Paylaşımlarınızda kullanacağınız hashtag’ler ile daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Instagram’ın 30 adet hashtag’e izin vermesi demek bu sayının tamamını kullanmak anlamına gelmemelidir. Bu, hem gönderilerinizi itici kılacak hem de asıl vermek istediğiniz mesajı geri planda bırakacaktır.

İçeriğiniz, verdiğiniz hizmetler ve sektörünüz ile alakalı hashtag’ler belirleyip, sayıyı makul seviyelerde tutmanız gerekmektedir. Instagram için belirtilen en ideal hashtag kullanım sayısı 10-11’dir.

4- Ofisinizin ve Çalışanlarınızın Fotoğraflarını Paylaşın

En başta da belirttiğim gibi Instagram, Facebook ve Twitter’a oranla daha eğlence odaklı bir sosyal ağdır. Instagram’da yapacağınız paylaşımlara ofisinizden kareler ekleyebilir ya da çalışanlarınızın eğlenceli hallerini paylaşabilirsiniz. Bu şekilde yapmış olduğunuz paylaşımların çok daha etkili olacağını göreceksiniz.

Direk pazarlama ve satışa odaklı olmasa da hem marka bilinirliği hem de marka hayranlığı oluşturma açısından bu tür paylaşımlar çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki sosyal medya her ne kadar dijital pazarlama kanalı olarak kullanılsa da kullanıcıların bu ağlar da olmasındaki asıl amaç eğlenceli vakit geçirmektedir.

5- Takip Edeni Takip Edin

Her sosyal ağda olduğu gibi Instagram’da da başarılı olmanın ilk adımı ilgili kitle seçimidir. Sayfanızı takip edecek kullanıcıların ürün ve hizmetleriniz ile ilgili kişiler olması, gönderilerinizde hem etkileşimin artması hem de satış oranlarının yüksek olmasını sağlayacaktır.

Etkili bir kitle yönetimi için sayfanızı takip eden kullanıcıları siz de takip edin ve bu şekilde sayfanıza olan ilgiliyi arttırın. Bu sayede ileri vadede hem takipçi sayınızdaki artış daha hızlı olacak hem de sayfanızı beğenmekten vazgeçenlerin sayısı en düşük seviyeye inecektir.

6- Gelelim Asıl Meseleye – Instagram Reklamlarını Kullanın

Yukarıda bahsettiğim konuların tamamı, dijital pazarlamanın arka bahçesidir. Eğer konunun özetine gelecek olursak, her dijital pazarlama kanalında olduğu gibi Instagram pazarlamasında da başarılı ve satış odaklı olmanın en etkili yolu reklamlardır.

Geçtiğimi aylarda, her büyüklükte işletmeye uygun şekilde tasarlanan reklam servisini kullanıma sunan Instagram, dijital pazarlama alanında kendini bir adım daha öne çıkartmayı başardı. Instagram reklam yönetimini Facebook’un Power Editor sayfasından kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Instagram’da, görsel, video ve carousel (birden fazla görselin kaydırılarak gösterilmesi) olmak üzere 3 farklı reklam modeli reklam verme imkanı sunuyor. Normal paylaşımlarda 15 saniyeye kadar video yüklenmesine olanak sağlayan Instagram, reklamlarda 30 saniyeye kadar video yüklenmesine izin veriyor.

Normalde tam kare boyutunda olması zorunlu olan görseller için artık böyle bir zorunluluk kalmadı. Fotoğraflarınızı ya da videolarınızı istediğiniz boyutlarda yükleyebilirsiniz.

Kare olarak hazırlanan bir Instagram reklamı için en boy oranı 1:1, yatay formatta ise görselin veya videonun en boy oranı 1,9:1 olmalı. Bu aşamada reklam vereceğiniz görseli en doğru ve etkili olacak şekilde oluşturabilmek için Facebook Reklamları Kılavuzu’na göz atmanızı öneririm.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

SEO’nun Girişimlere Etkisi

Günümüzde bir girişimcinin başarılı olabilmesi için pek çok kriteri yerine getirebiliyor olması gerekir. Artan piyasa rekabeti, ürün çeşitliliği,…