KOBİ ’ler Reklam Ajansını Nasıl Seçmeli?

KOBİ, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere denir. İş bütçe-performans dengesine geldiğinde şirketlerin küçüğü büyüğü olmaz. Harcanan her bir kuruş için sermaye maksimum fayda ister. Hal böyle olunca yönetici olarak yaptığımız seçimler günün sonunda alacağımız verim ile doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden uzun saatler ön araştırma yapar, konuyla ilgili güvenilen dostlar aranır, durum izah edilir ve tavsiye alınır, sayısız toplantıya girer çıkarız. Peki günün sonunda bize uygun ajansın hangisi olduğuna nasıl karar vermeliyiz?

Önce Markanızı Tanıyın

Asla unutmayın; markayı reklam ajansları değil, marka yöneticileri yönetir. Dolayısıyla işe markanızı tanımlamakla başlayın. Konuyla ilgili uzman personeliniz yoksa, edinin. Karşılayabiliyorsanız mutlaka danışmanlık hizmeti de almanızı öneririm. Markanızı tanımlarken, içerisinde bulunduğunuz kategoriyi iyi inceleyin; rakiplerinize kıyasla markanızın konumunu, hedef kitleniz üzerindeki marka algınızı, ulaşmak istediğiniz gerçekçi orta ve uzun vadeli hedeflerinizi yazın.

Bütçenizi Bilin

Markanızın kreatif süreçlerini yönetecek ajansı seçerken, markanızı bilmek kadar önem arz eden bir diğer konu ise bütçedir. Ajansın en pahalısı, en büyüğü, en ödüllüsü veya diğer markalara yapılan işler sizi yanıltmasın, önemli olan sizin markanız. Ölçeğinize uygun, bütçeniz dahilinde çalışmaktan memnun olacak, markanızı, hedeflerinizi iyi anlayan ve ortak dili konuşabildiğiniz ajanslar ile de paranızın karşılığını, muhtemelen fazlasını alabilirsiniz. Ne sizin ne de ajansların değerli vaktini almamak için yapacağınız ön görüşmede bütçesel anlamda da kendinizi iyi ifade edin.

Strateji, Strateji ve Strateji

Kreatif fikirler/çalışmalar pazarlama stratejinize hizmet etmediği sürece çoğu zaman markanız için birer tehdittir. Reklam ajansları hangi alanda hizmet ediyor olursa olsun, pazarlama stratejisinin ne olduğunu, nasıl yazıldığını ve nasıl korunacağını çok iyi bilmeli. Markanız için yazdığınız pazarlama stratejinizi, belirlediğiniz minimum 2 ajansla paylaşın, iyileştirme önerilerini ve yorumlarını alın. Bunu sizler için memnuniyetle yapacaklardır. Faydalanmanızda yarar var.

Kreatif Konsept

Üzücü haber, tek başına pazarlama stratejisi yetmiyor. Yayınlanacak her reklamın tüm mecralara uygulanabilen akılcı bir kreatif konsepte ihtiyacı var. Kreatif konsepti görsel, işitsel ve duygusal olarak birbirini tamamlayan ve/veya takip eden reklam çalışmaları şeklinde basitçe tanımlayabiliriz. Kreatif konseptin markanın stratejisine uygunluğu, verilmek istenilen mesajın hedef kitle tarafından anlaşılıp anlaşılmadığı, kullanılan öğelerin markaya ve döneme uygunluğu mutlaka kontrol edilmelidir. Görüştüğünüz ajanslardan belli bir ücret karşılığı ön çalışma yapmalarını istemeniz zaman ve bütçe tasarrufu açısından iyi olacaktır.

Ajansınızı Tanıyın

Çalışmaya karar verdiğiniz reklam ajansının referanslarından uygun olanları mutlaka arayın. Ajans ile ilgili fikirlerini alın, reklam ajansını birde referansları üzerinden tanımaya çalışın. Kesin kararınızı verdiğinizde ajansı ziyaret edin, sizin için hizmet verecek ekiple tanışın. Küçük bir hediyeyle giderseniz ne mutlu, uzun soluklu bir birlikteliğin ilk adımını attığınız ekip markanızı sevecek ve markanız için uzun saatler çalışmaktan keyif alacaktır.

Yapmayın

Reklam ajansları size ve markanıza inandığında bütçe genelde ikinci planda kalır. Böyle bir durumda sakin olun  bu işi zevkle yapan bir ekiple tanışmışsınızdır. Sakın sömürmeye çalışmayın. Olmayan bütçelerden, hayali isteklerden çok gerçeklerle masaya oturun ve sizlere sunulan çözüm önerilerini dikkatlice dinleyip değerlendirmeye alın. Aynı sektörde onlarca markaya hizmet veren ajansları tercih etmeyin. Reklam ajansının sektörünüzden referanslarının olması avantajlı olduğu kadar dezavantajlıdır, değerlendirmenizi çift yönlü yapın. Reklam ajanslarından kısa vadede iyileştirme, orta vadede sonuç bekleyin; birlikteliğin ise uzun vadeli olduğunu unutmayın.

Oğuzhan ERKAN

Odeo Istanbul Reklam Ajansı

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

TrustRank Nedir?

Bu yazımda SEO çalışmalarında siteler için önemli olan TrustRank konusuna değineceğim. Yeni çıkan Penguin algoritması ile artık backlinkten…