KOBİ ‘lere Hosting Yönetiminde Tavsiyeler

Group of business people discussing ideas at meeting

KOBİ tanımı bir işletmenin çalışan sayısı, satış miktarı, hizmet verdiği sektör, üretimdeki potansiyeli ve sermaye miktarı gibi birçok ölçüt ile değerlendirilir. Ancak genel ölçütleri, çalışan sayısı ile firmanın cirosu belirler. KOBİ’lerin faaliyet alanı,  hem üretim sektörünü hem de hizmet sektörünü kapsamaktadır.

Bir işletmeye KOBİ diyebilmemiz için 250 kişinin altına personeli olmalı ve yıllık 40 milyon TL’nin altında cirosu olması gerekmektedir. Ayrıca KOBİ’ler: Mikro Ölçekli İşletmeler, Küçük Ölçekli İşletmeler ve Orta Ölçekli İşletmeler olarak 3 farklı grupta değerlendirilir. Bu 3 grupta farklı çalışan sayısı ve yıllık net hasılata göre belirlenmektedir.

KOBİ kavramı birkaç cümlede açıklansa da ülke ekonomisinde çok büyük yer kaplayan önemli bir değerdir. TUİK 2014 yılı verilerine göre küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ), sanayi ve hizmet sektöründeki istihdamın %75’ini, cironun %63’ünü, maaş ve ücretlerin %55’ini oluşturmuştur. Bu verilere bakıldığında KOBİ’lerin ülke ekonomisine ne oranda katkı sağladığı daha net belli olmaktadır.

kobi-hosting-seçimi

Devlet teşvikleri ile KOBİ sektörü günden güne büyümekte ve zamanın şartlarına daha fazla uyum sağlamaktadır. Bundan birkaç yıl öncesine kadar KOBİ’ler tarafında çok fazla ilgi görmeyen internet ve hosting sektörü; rekabetin artması, gelişen teknolojinin de etkisiyle değişen kitlesel satın alma davranışları ile daha artık fazla ilgi görmektedir. Ürün ya da hizmet üreten KOBİ’ler, rakipleriyle daha güçlü rekabet edebilmek ve daha fazla satış yapabilmek için web siteleri kurmakta ve dijital pazarlama kanalları ile reklam çalışmaları yapmaktadırlar.

Bir işletme için, üretilen ürün, verilen hizmet ve faaliyet gösterilen lokasyon ne kadar önemli ise bir web sitesi açmak ve web sitesinin barınacağı hosting firması seçmek de o kadar önemlidir. Bu noktada KOBİ’lerin internet sitesi tasarımı, hosting ve hosting firması seçimi konusunda dikkat etmesi gereken bazı noktalara değineceğim.

Hosting Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Kaliteli bir web sitesine sahip olmanın bir başka etkeni de kaliteli bir hosting’e sahip olmaktır. Web sitenizin özelliklerine uygun bir kurumsal hosting seçimi yaparak, daha verimli bir web sitesine sahip olursunuz.

Hosting seçimi yaparken, web sitesinin yazılımı, içeriklerin oluşturacağı boyutun büyüklüğü, sitenin alacağı trafiğe dikkat edilmelidir. Eğer geniş kapsamlı, kurumsal bir web sitesi kurmak istiyorsanız hem kapladığı alan hem de siteye gelen ziyaretçi sayısı fazla olacağından dolayı limitsiz hosting paketleri tercih edilmelidir.

Sitenizin özelliklerine göre en uygun hosting paketini seçmek, sitenizin daha stabil çalışmasına ve web sitenize gelen ziyaretçilerin, sitenizi daha rahat ziyaret etmelerini sağlayacaktır.

KOBİ’ler Hosting Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Hosting paketinin özellikleri kadar, hizmet alacağınız hosting firmasının da vermiş olduğu hizmet kalitesi çok önemlidir. Özellikle KOBİ’ler gün içerisinde, işlerin yoğunluğundan siteleri ile ilgilenemeyebilirler. Bu nedenle hosting hizmeti alınacak firmanın, kesintisiz hizmet sunması çok önemlidir. Birkaç başlık altında KOBİ’lerin hosting firması seçerken nelere dikkat etmesi gerekir inceleyelim.

1- Hosting Firmanız Kurumsal Olmalı

Seçeceğiniz hosting firmasının kurumsal olmasına özen gösterin. Sonuçta oluşturacağınız web sitesi, firmanızı ve markanızı temsil edecek. İleride olası herhangi bir problemde karşınızda hakkınızı aramak için muhatap bulabileceğiniz birileri olmalı.

Hosting firması seçiminde kurumsal firmaları seçerek, emek verdiğiniz web projelerinizin geleceğini emin ellere bırakmalısınız. Peki, bir firmanın kurumsal olduğunu nasıl anlayabiliriz.

  • Firma Adı ve Şirket Ünvanı

Bir firmaya “kurumsal” diyebilmek için tek bir özelliği, yeterli ve kesin bir bilgi vermeyecektir. Bir firmanın pek çok özelliğine bakarak, kurumsallığı ile ilgili sadece fikir yürütebiliriz. Bu özelliklerden biri de firmanın adı ve şirket ünvanıdır. Bir firmaya kurumsal diyebilmek için şahıs şirketi olmasından ziyade limited ya da anonim şirket olması gereklidir. Tabi bu demek değildir ki her limited şirket kurumsaldır.

  • Çalışan Sayısı ve Hizmet Kalitesi

Firmaların kurumsallığı ile ilgili fikir edinebileceğimiz bir diğer kıstas da çalışan sayısı ve hizmet kalitesidir. İlgili firmanın kurumsallığı ile ilgili karar aşamasında iken çalışan sayısına ve vermiş olduğu ürün ve hizmet kalitesine bakmak gerekir. Daha önce çalışmadığınız bir firmanın ürün ve hizmet kalitesi hakkında fikir sahibi olamayacağınız için bu konu hakkında internette araştırmalar yapabilir, daha önce hizmet alan kişilerin yorumlarını okuyabilirsiniz.

  • Firmanın Web Sitesindeki Bilgiler

Bir firmanın kurumsallığı ile ilgili fikir edinebilmemiz için web sitesinde bulunan bilgiler de bize önemli bir ipucu verebilir. Web sitesi içerisindeki adres ve iletişim bilgilerine bakarak, ilgili firmanın kurumsallığı ile ilgili fikir sahibi olabiliriz.

Kurumsal firmaların iletişim kısımlarında, firma adı ve ünvanı net olarak yazar, telefon bilgilerinde cep telefonu numarası yazmaz, mail adresi web sitesinin alan adı altında açılmış olur, adres bilgileri ne olarak yer alır. Bazı kurumsal firmalarda, Banka hesap no, vergi no ve ticaret sicil no gibi bilgiler de bulunabilir.

  • Her Konuda İlgili Departmanlarının Bulunması

Bir firmanın kurumsallığını gösteren diğer bir etkende, farklı departmanlardan oluşuyor olmasıdır. Eğer firmayı arayıp, herhangi bir konuda bilgi almak istediğinizde sizi farklı departmanlara yönlendiriyorlarsa, bu da kurumsallığa bir işarettir.

2- 7/24 Destek Ekibi Olmalı

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi KOBİ’ler ülke ekonomisinde çok önemli bir değere sahiptir. Üretim, personel bilgisi, tahsilatlar ve yıllık bütçenin durumu gibi yönetim mekanizmasını meşgul eden onlarca konu varken bir de bu yoğunluğun üstüne, acaba web sitesinde sıkıntı var mı, varsa nasıl halledilir? diye düşünmemek için hosting alacağınız firmanın, 7 gün 24 saat destek hizmeti vermesi çok önemlidir.

Web sitesi alanında sizlere yardımcı olacak birileri mutlaka çevrenizde denk gelir. Ancak, nasıl ki işletmenizi, amatör ellere teslim etmek istemezsiniz, web sitenizi de işin profesyonellerine teslim etmeye özen gösterin.

3- Farklı Destek Kanallarından Hizmet Veriyor Olmalı

Hosting yönetimi konusunda desteğe ne zaman ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz ya da destek almak istediğinizde içinde bulunduğunuz durum sunulan destek kanalı için uygun olmayabilir. Bu nedenle bir hosting firmasının birçok farklı kanaldan destek hizmeti sunuyor olması özellikle KOBİ’ler için çok önemlidir. Hosting hizmetiniz ile ilgili destek almak istediğinizde, dışarıda olabilirsiniz, trafikte olabilirsiniz ya da çok sesli bir ortamda çalışıyor olabilirsiniz. Ayrıca, internete erişim sağlayamadığınız zamanlarda telefondan ya da telefonla konuşacak vaktiniz olmadığında mail ya da canlı destek yolu ile hosting firmanıza ulaşabilmeniz çok önemlidir. 

4- Kullanımı Kolay Ürün ve Hizmetler Sunmalı

Hosting satın almak ve web sitesi oluşturmak, artık günümüz teknolojisi ile hemen herkesin yapabileceği kadar basit düzeye indirgenmiş durumda. Hiçbir yazılım desteği almadan, biraz araştırma ile WordPress ve Joomla gibi hazır web sitesi kurumları yapabilir ve işletmeniz için bir web sitesi oluşturabilirsiniz.

Öncelikle, seçeceğiniz hosting firması, bu tür hazır web sitesi kurulumları konusunda kolay kurulum imkanı vermeli. Hiçbir sistemsel ve yazılımsal ayarla uğraşmadan, tek tuş ile web sitesi kurulum imkanı veren hosting firmalarını seçmenizi öneririz. Kolay kurulum ile oluşturduğunuz web sitesini, basit eklentiler ile istediğiniz gibi şekillendirebilir, içeriklerini oluşturabilir ve ekstra özellikler ekleyebilirsiniz.

Kurumsal blog, sosyal medya hesapları ve videolar ile en kolay şekilde, bir web sitesi kurmak için size her türlü kolaylığı sağlayan ve kurulum öncesinde ve sonrasında konu ile ilgili detaylı bilgiler veren bir firma seçmeniz, web sitesi kurulum maliyetlerinizi düşürüp, işinizi kolaylaştıracağı gibi zamandan da tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler