Mükemmel domain kaydetmek için dikkat etmeniz gereken 5 kriter

Bir domain almak istiyorsanız ve domain sorgulama yapmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız bu yazımızı okumadan geçmeyin.

Alan adı internet üzerinde ulaşılabilir olmanızı sağlayan önemli bir unsurdur. Bir mağazaya giderken o mağazanın kolay bulanabilir bir lokasyonda ve hatırlanabilir bir adreste olması ne kadar önemliyse bir web sitesine erişim sağlamak isterken alan adınızın kolay hatırlanır ve akılda kalıcı olması da en az bu kadar önemlidir. Web sitenize erişim, markanızın değeri, kullanıcının izlenimi gibi unsurlar doğrudan alan adınızın kalitesiyle ilgili olabilmektedir. Bir domain sorgulamak istiyorsanız ve karar veremiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli 5 maddeyi gelin birlikte inceleyelim.

1- Alan adı uzantınızı belirleyin

Domain sorgulamadan önce uzantıların önemine değinmekte fayda var. Kaliteli bir alan adının olmazsa olmazı önemli bir uzantıdır. Bir alan adını alırken tercih ettiğiniz uzantı alan adınızın marka ve değerleme oranını doğrudan etkileyen bir faktördür. Bu sebeple dünya çapında en çok tercih edilen uzantılar olan .COM, .NET, .ORG uzantılarını tercih etmeniz inkar edilemez bir avantajdır. Büyük firmaların neredeyse tümünün alan adları .COM uzantılıdır. İnsanlar bir alan adını ararken o domainin .COM olduğunu varsayarak arama yapma eğilimindedirler. Bunların dışında jenerik bir uzantı tercih etmeniz markalaşmanızı ve kullanıcı tarafında olumlu bir izlenim bırakmanızı pozitif olarak etkileyecektir.

2- Akılda kalıcı ve özgün bir isim seçmeye özen gösterin

Domain sorgulama yapmadan önce akılda kalıcı, okunabilir ve yazılabilir bir domain seçmeniz marka ya da kuruluşunuz için uzun vadede avantaj sağlayacaktır. Google.com, Facebook.com gibi bir çırpıda okunup, yazılabilen ve mümkünse 12 karakteri geçmeyecek bir domain ismi seçmeniz ziyaretçileriniz tarafında olumlu bir etki bırakacaktır.

3- Arama motoru analizini (SEO) unutmayın

Domain sorgulama yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bir önemli unsur ise alan adının arama motorlarındaki karşılığı olmalıdır. Bir alan adını alırken web site içeriğinizin hangi konuları kapsayacağı, hangi hedef kitleye hitap edeceği ve anahtar kelime analizi belirlenmelidir. Web sitenizin içeriği, alan adının konusu (isim) anahtar kelime seçimi kombinasyon şeklinde yapılması halinde gelecek aşamada ön ve arka yüzde önemli katkı sağlayacaktır.

4- Gereklilik duymadığınız koşullarda tire (-) kullanmayın

Bir domain için kolay yazılabilir ve okunabilir olması göz ardı edilmemesi gereken bir faktör. Domainin kolay şekilde yazılabilmesi hedef kitle ve ziyaret etme sıklığı açısından olumlu bir izlenim bırakacaktır. Alan adınızda tire (-) kullanmadan önce araştırmanız gereken unsurlar hedef kitlenizin bilgi seviyesi, yaş aralığı gibi maddeler olmalıdır. Alan adınız kullanılırken tire (-) ile yazılması engel teşkil etmemeli ve ziyaretçi alışkanlıklarına uygun bir biçimde olmalıdır.

5- Alan adınızı belirlerken markalaşma potansiyeli yüksek bir isim seçin

Alan adınıza ait bütün değerlendirmeleri yaptınız ve artık satın alacağınız alan adına karar verdiniz diye düşünürsek kayıt işlemini tamamlamadan önce son olarak değerlendirmeniz gereken şey alan adınızın gelecek planda markalaşma potansiyel oranıdır. Seçtiğiniz alan adı gelecekte size bir katma değer katacak mı, markalaşma değeri taşıyor mu ve akılda kalıcı bir domain mi gibi sorular sizi mükemmel alan adına bir adım daha yaklaştıracaktır.

BONUS: Alan adınızı mutlaka güvenilir bir firmadan satın alın

Domain sorgulama işlemi yaparken mutlaka sağlam bir alt yapı ve güvenilir bir firma tercih etmenizde fayda var. Referans oluşturmayan bir kurum üzerinden aldığınız alan adı gelecek vadede yenileme ya da transfer gibi işlemlerinizde sorunlar yaşamanıza sebep olabilmekte ve markanızın itibarı açısından hoş olmayan durumlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle güvenilir bir kurum üzerinden yapacağınız alan adı kayıt işlemi prestij, alt yapı ve hizmet kalitesi gibi avantajları beraberinde getirecektir.

Siz de başlangıç yapıp, mükemmel bir domain sorgulamak için tıklayın.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler