Raid Nedir?

Raid, veri kaybını önlemek veya daha hızlı okuma & yazma  için kullanılmaktadır. Bunun için aynı özelliklerde 2 veya daha fazla hard diskin olması gerekmektedir.

En çok kullanılan Raid türleri Raid 0 , Raid 1 , Raid 10 ‘dur.

Raid 0 (Performans);

2 veya daha fazla harddisk olarak çalışır. Diyelim ki X ve Y isimli 1 TB harddiskiniz var. Toplam boyut yani 2 TB olarak görür.  2 harddiskin hızını birleştirerek yüksek performans sağlamaktadır. Herhangi bir harddisk bozulduğu zaman tüm veriler kaybolur.

Raid 1 (Yedekleme);

2 diski tek bir harddisk olarak tanımlar. Diyelim ki X ve Y isimli 1 TB harddiskiniz var. Raid 1 yaptınız  zaman işletim sisteminde 1 TB olarak gözükür. Diyelim ki “Web site” diye klasörünüz var. İşletim sisteminde görünen harddiskin içinde olduğu zaman hem X diskinize hem de Y diskinize yazar (Silerseniz 2 harddiskten de siler.). X veya Y diskiniz bozulduğu zaman veriler diğer harddiskte durmaktadır.

Raid 10 (Yedekleme & Performans);

En az 4 harddiskten oluşmaktadır.  Diyelim ki A , B , C , D isimli 1 TB harddiskleriniz var. Raid 10 yaptığınız zaman 4 harddiski birleştirip işletim sisteminde 2 diskin boyutunu vermektedir.En fazla 2 harddisk bozulduğu zaman bile işletim sistemi çalışmaya devam eder.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Natro Sunucu Hizmetleri

Natro sizi en uygun fiyatlarla dünya standartlarında sunucu hizmetleri ile tanıştırıyor. Veri merkezi hizmetlerinde Türkiye’nin önde gelen firmalarından…
Devamını Oku

Paylaşımlı Hosting Nedir?

Hosting, diğer bir adıyla barındırma, kişisel bir web sitesi oluşturduğunuzda ihtiyaçlarınız doğrultusunda size paketler sunup bir çatıya dahil…