SEO’nun Girişimlere Etkisi

Günümüzde bir girişimcinin başarılı olabilmesi için pek çok kriteri yerine getirebiliyor olması gerekir. Artan piyasa rekabeti, ürün çeşitliliği, teknolojideki gelişmeler ve kullanıcı davranışlarındaki değişiklikler, bir girişimin başarılı ya da başarısız olmasında en önemli etkenlerdir.

Girişimcilikte reklam ve tanıtım çalışmaları, hitap edilen sektör, sunulan ürün ya da hizmete ve girişimcinin vizyonuna göre farklılıklar gösterir. Yeni başlanacak bir girişim için reklam ve tanıtım faaliyetleri, yapılacak ilk çalışmalardan biridir. Ancak yapılacak reklam ve tanıtım çalışmalarının planı; sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir şekilde yapmalıdır. Bu tanıtım çalışmaları, broşür bastırmaktan, Adwords ve Facebook reklamlarına ve hatta bütçeye bağlı olarak büyük lansmanlara kadar gidebilir. Tüm bu reklam ve tanıtım çalışmaları, doğru planlandığı takdirde firmalara önemli katkılar sağlamaktadır. Ancak artan rekabet koşulları ile reklam maliyetleri artmakta ve ilerleyen zamanlarda artan bu reklam maliyetleri, karlılığı düşürebilmektedir.Kısıtlı bütçeler ile gerçekleştirilecek girişimlerde bütçeyi en verimli şekilde kullanmak gerekir. Aksi halde ilerleyen dönemlerde reklam maliyetlerini kaldıramayabilirsiniz. Daha önce Hosting Dergi’ye yazmış olduğum yazıda SEO ve Adwords arasındaki farkları anlatmıştım. Adwords ya da benzeri reklam platformlarında, paranız kadar reklam çalışmaları yapabilirsiniz. Bu konuda SEO çalışmaları özellikle startup durumundaki firmalar için bütçe dostu bir yatırım olarak ön plana çıkmaktadır. İnsanların artık her şeyi internette araştırıp bilgi sahibi olmak istemeleri ve organik aramalarda yaşanan rekabet, SEO çalışmalarını gün geçtikçe daha da önemli kılmaktadır. SEO uzun soluklu ve büyük sabır isteyen bir çalışma olsa da uzun vadede firmanın pazarlama çalışmalarına önemli katkılar sağlamaktadır.

Geçmiş dönemde büyük başarılar yakalayan ancak bir süre sonra sona eren girişimleri hepimiz gördük. Bir girişimin sonlanmasında farklı birçok etken olabilir. Ancak bir girişimin sonlanmasındaki en önemli faktörlerden biri bütçedir. Ücretli reklam çalışmaları her ne kadar kısa vadede geri dönüş sağlıyor olsa da bir zaman sonra TBM’lerin ya da reklam verdiğiniz platformdaki maliyetlerin artması reklam bütçenizin artmasına ve karlılığınızın azalmasına neden olabilir.

Girişiminizin uzun soluklu olmasını sağlama ve ileri vadede maddi olarak zorluk yaşamamak için öncelikli olarak SEO uyumlu bir web sitesi ile işe başlayın. Reklam bütçenizin önemli bir kısmını SEO çalışmalarına ayırarak, ileride oluşabilecek yüksek reklam maliyetlerini yolun başındayken düşürün.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

iPhone için E-Posta Kurulumu

iPhone telefonunuza Natro üzerinde barınan web sitenizin alan adı ile oluşturduğunuz E-Posta hesaplarınızı yalnızca birkaç adımda kolaylıkla kurabilirsiniz.…