Subdomain Nedir?

Subdomain Nedir? Subdomain yani alt alan adları, yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi; domain altına tanımlanan, her biri birbirinden farklı bağımsız alt alan adlarıdır. Günümüzde en yaygın kullanılan subdomain ise; “blog” dur. Natro’dan örnek verecek olursak, Natro web sitesi natro.com, blog sitesi ise; blog.natro.com olarak yayınlanmaktadır.

Subdomain’ler bağımsız bir alan adı gibi çalışır ve oluşturulan her bir subdomain’in ayrı FTP klasörü vardır. Oluşturulan subdomain’de yayınlanmak istenen site veya içerikler, ilgili subdomain klasörüne yüklenir. Alt alan adı denildiğinde aklımıza sadece blog sayfaları değil, forum sayfaları da gelebilir.

Bunlara ek olarak, örneğin; farklı illerde bayiliğiniz varsa,  iller için de subdomain oluşturarak şirketinizi kategorize etmiş olursunuz, ya da iş yaptığınız sektörde birbirinden bağımsız farklı hizmetleriniz varsa bunları da aynı şekilde gruplandırmak için ayrı siteler oluşturabilirsiniz. Örneğin; satış  siteniz var ve mobilya, mutfak malzemeleri, vb. ürünler sattığınızda “mobilya.alanadi.com”, “mutfak.alanadi.com” gibi subdomain’ler açarak her bir alan adına, kendi adının içeriklerini ekleyerek site oluşturabilirsiniz. Bu şekilde alan adınızı kuvvetlendirmiş olursunuz.

Subdomain Nasıl Oluşturulur?

Subdomain oluşturmak için öncelikle bir hosting’e ihtiyaç duyulur çünkü; bu işlem hosting yönetiminden oluşturulmaktadır. Sadece alan adı alıp, hosting satın almazsanız subdomain oluşturamazsınız. Natro, yenilenen sistemi ile sizlere alt alan adı oluşturma kolaylığı da tanımıştır. Yani; bir “Sınırsız Hosting” paketi içerisinde, aynı zamanda sınırsız olarak subdomain oluşturma imkanına sahipsiniz. Sınırsız, Sınırsız Pro ve Sınırsız Xtreme paketlerinden herhangi birini aldığınızda, hosting yönetimi olarak cPanel ve Plesk  kontrol panelleri sunulmaktadır. Bu kontrol panellerine, alt alan adlarınızı tanımlayabilirsiniz.

cPanel’de Subdomain Oluşturmak

cPanel’e  giriş yaptıktan sonra “Etki Alanları” bölümünde “Alt Etki Alanları” linki bulunmaktadır.

“Alt Etki Alanı” kısmına oluşturmak istediğiniz alt alan adını, domain uzantısını eklemeden ve herhangi bir boşluk bırakmadan yazmanız gerekmektedir. cPanel’de Etki Alanı olarak, size hangi domain için subdomain oluşturmak istediğiniz sorulmaktadır. Bu alanda hosting’inize kayıtlı birden fazla domain olduğunda, tüm kayıtlı alan adlarınız listelenir. Seçiminizi yaptıktan sonra, “Oluştur” butonuna tıklayabilirsiniz.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra, bu domain için arka planda otomatik olarak Host A kaydı ve FTP de dosya alanı açılacaktır. Cloud paneldeki sol menüden, Araçlar>DNS Yönetiminden alan adınıza girip Host A kaydınızı kontrol edebilirsiniz. Ardından yine hosting yönetiminden, FTP Dosya Yöneticisinden erişerek alan adınızın ismi ile klasör oluşmuş olacaktır. Bu kayıtları da kontrol ettikten sonra artık alt alan adınızı kullanabilirsiniz.

Plesk’de Subdomain Oluşturmak

Plesk panelinize giriş yaptıktan sonra, alan adınızın üzerinde bulunan “Alt Etki Alanı Ekle” butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Alt Alan Adı kısmına, oluşturmak istediğiniz subdomain’i  domain uzantısı eklemeden ve herhangi bir boşluk bırakmadan yazabilirsiniz. Plesk panelde “Üst Alan Adı” olarak size, hangi domain için subdomain oluşturacağınızı sormaktadır. Bu alanda hosting’inize kayıtlı birden fazla domain varsa, tüm kayıtlı alan adlarınız listelenir. Seçiminizi tamamladıktan sonra “Tamam” butonuna tıklayabilirsiniz.

Subdomain oluşturduktan sonra bu domain için arka planda otomatik olarak “Host A” kaydı ve “FTP” de dosya alanı açılacaktır. Cloud panelde bulunan sol menüden, “Araçlar>DNS Yönetimi”  kısmında bulunan alan adınıza girip “Host A” kaydınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Ardından, yine hosting yönetiminden “FTP Dosya Yöneticisin”e erişerek, alan adınızın ismi ile bir klasör oluşacaktır. Bu kayıtları da kontrol ettikten sonra, artık alt alan adınızı kullanabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

Alt alan adınızı, dilerseniz ana FTP’den bağlanarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Hosting hizmetinizin FTP alanına bağlandığınızda, ana dizinde yer alan web sitenizin dosyaları ile birlikte oluşturduğunuz subdomain’lere ait tüm klasörleri de görüntüleyebilirsiniz. Bu işleme ek olarak dilerseniz, oluşturduğunuz subdomain için FTP hesaplarından harici olarak sadece o alt alan adına ait ayrı bir FTP bilgisi oluşturabilirsiniz. Bu şekilde website dosyalarınızı, alt alan adınıza aktarabilirsiniz.

Subdomain’e Hazır Web Sitesi Kurulur mu?

Eğer, platformunuz Linux tabanlı ise; birden fazla hazır bulut uygulamalarını kurabilirsiniz. Alt alan adını, diğer alt ana adları gibi düşünerek tek yönetim panelinden giriş yaptığınızda ve kurmak istediğiniz uygulamayı seçtiğinizde, size bu uygulamayı hangi adrese kurmak istediğinizi soracaktır. Hosting’inizde DNS yönetiminde kayıtlı olan ana alan adları ile birlikle bu listede eklediğiniz alt alan adlarını da görebilirsiniz. Bu şekilde istediğiniz alt alan adını seçerek kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler