Web Siteniz Online Olduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Günümüzde internetin iş hayatımızda ve sosyal hayatımızdaki yeri her geçen gün kat ve kat artmaktadır. Öyleki web ortamında misyon ve vizyonunuzu belirleyerek rahatlıkla e-ticaret yapabiliriz.

İşimizi internete taşımak için olmassa olmaz ve yapılması gereken bazı hizmetler vardır. Bu hizmetler:

Alan Adı: İnternet dünyasına adım attığımızda öncelikle web sayfamız için bir alan adı (domain) belirlememiz gerekmektedir. Bu alan adını belirlerken ise uzantılar önemlidir. Önceliğimiz .com, .net, .org şeklindeki sıralamayla işimizi doğru bir şekilde anımsatacak, akılda kalıcı bir isim belirlemek olacaktır. 

Hosting : Bir diğer önemli hizmet ise web sitemizin dosyalarını barındırdığımız, mail hesaplarımızı açtığımız, yönettiğimiz web barındırma (hosting) hizmetimizdir. Hosting hizmeti oldukça önemli olup, aşağıdaki alt kaynakları iyi seçmemiz gerekmektedir. Bunlar; web alanı boyutu, aylık trafik, e-posta hesap sayısı ve e-posta hesap kota boyutu, platform desteği (Linux-Windows), veritabanı boyutu vb gibi özellikleri sayabiliriz.

Alan adı ve hosting hizmetimizi aldıktan sonra internet sayfamızı yayınlayabileceğimiz host hesabımızı oluşturmamız gerekmektedir. Alan adımızı hosting hizmeti aldığımız firmanın dns sunucularına yönlendirmemiz ve sonrasında Host hesabımızı oluşturmamız gerekmektedir. Bu işlemin ardından eposta hizmetimizi yine hosting hizmetimizi aldığımız firma üzerinde mi yoksa farklı bir servis sağlayıcı üzerinden mi kullanacağız bunu belirlememiz gerekiyor. Bu işlem için mail mx kayıtlarımızı o firmaya yönlendirmemiz gerekiyor. Bazı mail servis sağlayıcıları için örnek mail mx kayıtları aşağıda yer almaktadır.

Google MX kayıtları

MAIL (MX) KAYITLARI
ZONESERVERPRIORITY
aspmx3.googlemail.com10
aspmx2.googlemail.com10
alt2.aspmx.l.google.com5
alt1.aspmx.l.google.com5
aspmx.l.google.com1
ALIAS (CNAME) KAYITLARI
ZONESERVER
mail.alanadiniz.com173.194.78.121
TXT KAYITLARI
ZONESERVER
?v=spf1 include:_spf.google.com ~all?

Yandex MXkayıtları

MAIL (MX) KAYITLARI
ZONESERVERPRIORITY
mx.yandex.net.10
(A) KAYITLARI
ZONESERVER
mail.alanadiniz.com213.180.204.234
TXT KAYITLARI
ZONESERVER
v=spf1 redirect=_spf.yandex.net ~all

Hosting hesabımızı ve mail hesaplarımızı oluşturduktan sonra şimdi ise yaptığımız işi, müşterilerimize sunacağımız hizmeti en iyi şekilde anlatabileceğimiz web tasarım hizmetini hazırlamamız kaldı. Web sayfa tasarımı oldukça önemli olup, mümkün olduğunca kullanıcının kafasını karıştırmatan, interaktif, sade bir dil ve onu destekleyen resimler tasarlayıp yayın hayatına başlamamız gerekmektedir.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra artık aktif ve internet ortamında milyonlarca potansiyel müşteriler ve bunlara bağlı iş ortakları tarafından tanınmaya hazırız diyebiliriz.

Bundan sonraki adımlarımız düşüncelerimizi, planlarımızı aksatmadan adım adım hayata geçirebilmek, karşılıklı etkileşim sağlamak açısından oldukça önemlidir. Bu önemli aşamalar ;

Markamızı oluşturmak:

Web sitemizin adresi oldukça önemli bir unsur olup, internetteki markamızın müşterilerimizle iletişimini sağlayacak önemli unsurlardan biridir. Bu sebepten dolayı web site adresimizi reklamlarımıza, kartvizitlerimize, mail adreslerimizin imzasına, not defterlerimize, ajandalarımıza kadar mümkün olan her türlü kullanacağımız malzemeye eklememiz gerekmektedir. Bu şekilde markamız müşteri adaylarımız tarafından çabucak hafızalarda yer etmeye başlayacaktır. Kullanacağımız mail hesaplarımız Gmail, Hotmail, Yandex gibi mail hizmeti sunan servis sağlayıcıları yerine kendi alan adımızın uzantısını kullanan bir e-posta adresi olması markamızın güvenilir, profesyonel, kurumsal görünmesini sağlayan önemli bir konudur. Belirtilen durumun tersi farklı bir mail servis uzantısı olması markamızın güvenilirliğini, profesyonelliğini bir nebze olsun olumsuz yönde etkileyecektir.

Son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre tüketici kitlesinin büyük bir çoğunluğu kendi alan adı uzantısının geçtiği e-posta adresini kullanan işletmeler ile güven anlamında kendilerini daha kararlı ve rahat hissettikleri sonucu ortaya çıkmıştır. Kendi alan adı uzantımıza sahip e-posta adreslerimizi hem daha kolay, hem daha az maliyetli hem de kendi yönetimimizde olacağı için daha rahat özelleştirip kullanabiliriz. Ama bu durumun tam tersi olduğunu varsayar isek hizmet alınan mail servis sağlayıcının bize sağladığı kriter ve özelliklerini kullanmak zorunda kalabiliriz. Buna bağlı çoğu zaman can sıkıcı hale gelen sinir bozucu spam mail ve reklam mailleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Maliyet ve kullanım anlamımda da özel servis sağlayıcılarını kullanmak biraz daha fazla maliyetli olabilmektedir.

İçerik belirlemek

Markamızı oluşturduktan sonra web sitemizin müşteriler ile iletişim kurmasını sağlayan içeriği belirlememiz gerekecektir. Bu işlemi en kaliteli şekilde yaparak ve markamızın diğer rakiplerimizden ayırt edecek ve kurumsal kimliğimize artı değer katacak içeriklerle tasarlayıp gerçekleştirmemiz gerekecektir. Alanında uzman olduğumuz konuları iyice harmanlayıp yoğurmamızı yani odaklanmamızı, forum, blog gibi basitçe hazırlanabilen oldukça etkili yöntemleri kullanarak içerikler oluşturmamız gerekiyor. Bu içeriklerin tüketicilerin sorunlarına rehber olcak şekilde hazırlanması, ilerleyen zamanlarda sitemizin içeriğinin gelen ziyaretçilerden gördüğü ilgi veya tepkisine göre tekrar şekillendirmemiz gerekmektedir. Bu işlemi rahat bir şekilde web site içeriklerinin istatistik ve ölçüm işlemlerini yapan basit araçlarla sağlamak mümkündür. Böylelikle bundan sonraki yani gelecekteki çalışmalarımızı edindiğimiz istatistik ve raporlar doğrultusunda yönlendirebiliriz. İçerik kullanıcıların sitemizden yararlanması ve edindiği bilgiye göre geri bildirimde bulunması markamızın kurumsal yapısını, popüler kimliğini ve büyümesini doğrudan etkilemektedir.

web-sitesi-içerik-belirleme

Müşterimizi bulalım

Web sitemizi hazırlayıp, markamızı oluşturup içeriğimizi de oluşturduktan sonra şimdi sıra müşterilerimizi bulmaya geldi. Bir çok tüketici direkt olarak yerel ürün ve hizmet aramaktadırlar. Ancak günümüzde internet çağının çığ gibi büyümesi buna bağlı milyonlarca web sitesinin ve sosyal medya hesaplarının var olmasından dolayı müşteriler yerine bizim müşterileri aramamız yani bulmamız gerekmektedir. Bu işlemleri eposta , sosyal medya,  internet üzerinden yapacağımız reklam ve pazarlama faaliyetleri ile gerçekleştirebiliriz. Kullanıcılara markamızı , işimizi , altyapımızı en iyi şekilde anlatacak içerikler oluşturup, bu içerikleri görseller ile süsleyerek sosyal medya, e-posta vb kanallar aracılığıyla tabiri caizse vitrine çıkarıp müşterilere sunmamız gerekiyor.

Ürün pazarlama ve para kazanma

Yaptığımız web sitemiz üzerinden direkt kullanıcılara satış yapacak isek sipariş almak, ödemeyi tahsil etmek, satış ile ilgili öncesi ve sonrası gerekli desteği vermek gibi alt yapı kanallarını iyi oluşturmamız gerekmektedir. Bu kanallardan birinin aksaması markamızı ve bizi manevi, maddi şüphesiz ki olumsuz etkileyecektir. Bu sebepten dolayı satış yapmadan önce bu alt yapıyı iyi kurmamız gerekmektedir. Söz konusu ödeme olduğundan dolayı bir problem ve mağduriyet yaşanmaması ödeme sitemi için ince eleyip sık dokumak gerekmektedir. Ayrıca satış yapsak dahi ilerisi için müşterilerin ihtiyaçlarına gün geçtikçe cevap verebilmek adına  bütün bilgileri bir ortamda toplayabilecek bir portal , bir platform hazırlamamız ve belirli aralıklar ile raporlamamız gerekecektir. Bu işlemlerin sonucunda ekonomik anlamda yükselen bir ivme yakalayıp kazanç elde edebilmek muhtemel bir durumdur.

digital-pazarlama-nasıl-yapılır

Bir adım sonrası

Bahsetmiş olduğum diğer adımları yaptıktan ve yol aldıktan sonra daha büyük hedefler belirleyip, rekabet ortamında bir adım önde olmak adına daha kapsamlı plan ve projeler hazırlamak kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda kullanılan web sitemizin yazılım alt yapısını, özelliklerini geliştirmek, e-ticaret alanına tam uyumlu, mobil platformlara göre sorunsuz optimize adilmiş bir yazılım oluşturmak işletmemiz, markamız için oldukça faydalı olacaktır. Özellikle mobil uyumlu olması son zamanlarda kullanıcıların akıllı telefonlar ile beraber hemen hemen bütün zamanlarını ve işlemlerini mobil cihazlar üzerinden yaptıkları için yazılımımızın mobil uyumlu olması çok önemli bir özelliktir. 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Ödüllü WordPress Testi

WordPress günümüzde dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olarak birçok web sitesinin altyapısını oluşturuyor. Sunduğu kolay kurulum ve…