WordPress Yedek Alma ve Yükleme

External backup disk hard drive connected to laptop. hard drive backup disk external computer data usb concept

WordPress yedek alma göründüğü kadar külfetli birşey değildir. Taşımak zaman zaman külfet gibi gelebiliyor size. Son yıllarda bunun için WordPress Yedekleme eklentileri geliştirildi. Bu eklentiler yedeklerinizi Dropbox, Google drive gibi depolama alanlarında dahi saklama imkanı sunuyor.

 

Fakat bazen bu uygulamalara itimat etmeyip kendimiz de yedek almak istiyoruz. Bu blogta size WordPress dosya yedeği ve MySQL yedeği nasıl alınır, ardından nasıl tekrar yükleneceğini anlatacağım.

1- FTP Yedeği ve Veritabanı Yedeğini Alma

İlk olarak Natro Hosting Panelimize giriş yapıp yedeğini alacağımız sitenin FTP Bilgilerine ulaşıyoruz. Bunun için “Web Sitesi Yönetimini” açıp yedeğini alacağımız sitenin “Seçenekler > Hesap Bilgisi Penceresini” açıyoruz.

Bu bilgileri FileZilla yada CuteFtp(Firefox Eklentisi*) gibi bir FTP uygulamasına giriyoruz.

 

FTP’ye bağlandıktan sonra public_html klasörü altındaki tüm klasör ve dosyalarımız bilgisayarımızda belirlediğimiz klasöre indiriyoruz.

 

Dosya ve klasör yedeklerimizi aldık. Sıra veritabanı yedeğimize geldi. Bunun için Natro Hosting Panelimizden “Veritabanı Yönetimini” açıp yedek alacağımız veritabanından “Yönet“i tıklıyoruz ve PhpMyAdmin’e bağlantı sağlıyoruz.

 

Yedek alacağımız veritabanın ismini seçip > Export (Dışa Aktar) > ve “Go” diyerek veritabanı yedeğimiz kayıt edeceğimiz klasörü seçiyoruz. Ve veritabanı yedeğimizide indirmiş oluyoruz.

 

2 – FTP Yedeği ve Veritabanı Yedeğini Geri Yükleme

FTP yedeğimizde bulunan dosya ve klasörleri FTP programı ile sunucumuza bağlanıp public_html yada www klasörü altına yüklüyoruz.

 

Dosyalarımızı yükledikten sonra sıra geldi Veritabanımızı yedeğimizi yüklemeye. Eğer bir veritabanımız yoksa veritabanı oluştur diyerek yeni bir veritabanı oluşturuyoruz.

 

Veritabanımızı oluşturduktan sonra yada hazır veritabanımız varsa veritabanını seçip “Yönet” butonunu tıklayarak PhpMyAdmin’e bağlanıyoruz.

 

PhpMyadmin’den önce sol taraftan veritabanımızı seçip Daha sonra Import (İçe Aktar) seçiyoruz.“Gözat – Dosya Seç” diyerek indirmiş olduğumuz .MsSQL veya .SQL uzantılı yedeğimizi seçiyoruz. Ardından “Go” butonunu seçiyoruz.

 

Eğer veritabanımız başarılı bir şekilde yüklendiyse bu şekilde bir ekranla karşılaşmanız gerek.

 

WordPress sitemiz neredeyse aktarıldı. Son olarak yeni oluşturduğumuz veritabanın ismi ve şifresi değiştiği için WordPress wp-config.php dosyamızda bu bilgileri değiştirmemiz gerekiyor.Bunun için wp-config dosyasını açıp içindeki bilgileri aşağıdaki şekilde değiştiriyoruz eşleştiriyoruz. 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler