.XYZ Domain Uzantısı ile Projelerinizde Fark Yaratın!

Günümüzde internet projelerinin hızlı bir şekilde geliştiği gözlemlenir. Bu kapsamda yaşanan gelişmelerden biri de alan adı uzantılarına her geçen gün bir yenisinin eklenmesidir. Akılda kalıcı bir alan adı ile internet ortamında faaliyetlerini sürdürmek isteyenler için cazip alternatiflerden biri de .xyz domain uzantısıdır. Yeni nesil bir alan adı türü olan .xyz ile ilgili merak ettiğiniz birçok şeyi aşağıdaki başlıklarımızda bulabilirsiniz.

.XYZ Domain Nedir?

Yeni nesil domain uzantılarından biri de .xyz uzantısıdır. 6 milyondan fazla kullanıcı kaydına sahip olan .xyz uzantısı, bu başarısı ile ön plana çıkmayı başarmıştır. Söz konusu domain, jenerik domain kaydı yapmak isteyen kullanıcılar için çok önemli avantajlar barındırır. .xyz domain, 5 harf kombinasyonuna sahip bir alan adı almak isteyenler için çok popüler hale gelmiştir.

.xyz uzantısı, 2014 yılında Alphabet firması tarafından hizmete sunulmuştur. Akılda kalıcılık açısından .com uzantılı alan adlarının üstünlüğüne son vermek amacıyla ortaya çıkmıştır. Şirket yapmış olduğu açıklamada, internet kullanıcılarının online yeniliklerle tanışmaları kapsamında kısa, hatırlanabilir ve uygun maliyetli bir platform olmayı hedeflediklerini belirtmiştir.

Son yıllarda web projelerinde kayda değer bir artış yaşanmıştır. Web sitesi sahipleri ya da yöneticileri, alan adı tescili yaptırmak istediklerinde .com, .org ya da .net uzantılı alan adlarından istedikleri domain’i tescil edemeyebilirler. Bu durumda .xyz uzantılı domain hizmeti kullanıcının imdadına yetişir. ICANN verileri incelendiğinde son dönemin en popüler alan adı uzantısının .xyz olduğu istatistiğine ulaşılabilir. Bundan sonraki süreçte de milyonlarca kullanıcının internet faaliyetleri için bu uzantıyı tercih edeceği düşünülür.  

Neden .XYZ Domain Tercih Etmelisiniz?

İnternet projeleri yaygınlaştıkça .com ya da .net gibi bilinen uzantılara alan adı kaydı yaptırmak zorlaşmıştır. Bu uzantıların alternatifi olan .xyz uzantısı ile istediğiniz alan adını kısa sürede alabilirsiniz. Jenerik bir domain’e sahip olarak internet projenize değer katabilirsiniz. Ayrıca satın aldığınız alan adı ile arama motoru sıralamasında üst sıralara da çıkabilirsiniz. Alan adı sorgulama işlemi için Natro’nun üstün hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Alan adının kaydedilmesinden sonraki süreç, alan adının yaşam periyodu olarak isimlendirilir. Alan adının yaşam periyodunun ne olduğu ICANN tarafından belirlenir. Seçilen alan adının uzantısına göre yaşam alanı da değişir. .xyz uzantılı alan adının yaşam süresi 1 yıldır. Bu süre içerisinde alan adınızı özgür bir şekilde kullanabilirsiniz. Söz konusu sürenin dolması ile birlikte yenileme işlemini yaptırmanız gerekir. Yapacağınız basit işlemden sonra internet faaliyetlerinizde herhangi bir aksama yaşamadan faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz.

.xyz uzantılı alan adının işleyişi ve yenilenme süreci diğer alan adı uzantılarından farklıdır. En fazla 1 yıl süre ile tescil edilen .xyz uzantısının kayıt süresi dolduktan sonra derhal yenilenmelidir. 1 yıllık süresi dolan alan adının faaliyetleri direkt olarak durdurulur. Bu nedenle kesinti yaşamamak adına 1 yıllık süre dolmadan yenileme işlemi yapılmalıdır.

.XYZ Domain ile SEO İlişkisi

Alan adı tercihinizi yaparken akılda kalıcılığını ve projenizle mümkün olduğu kadar yüksek alaka düzeyini dikkate almanız gerekir. Bu hususu göz önünde bulundurduğunuzda web sitenizin SEO faaliyetlerine de katkı sağlamış olursunuz. Genellikle .com uzantılı alan adlarının SEO açısından çok daha ideal olduğun savunanlar vardır. Fakat bilinenin aksine alan adı uzantısının SEO ile hiçbir ilgisi yoktur.

Alphabet, Google’ın geliştirici firmasıdır. Doğal olarak Google da .xyz uzantılı web sitelerinin faaliyetlerini destekler. Google’ı bünyesinde barındıran Alphabet firması dahi günümüzde .xyz ve .abc uzantısını kullanır. Dünyaca ünlü birçok şirketin web sitesi faaliyetlerinde bu uzantıyı tercih eder. Bu da son dönemde alan adı ihtiyacı olan kullanıcıların birçoğunun. xyz uzantısını tercih etmesinin bir sebebidir. .xyz uzantılı alan adları ile ilgili her türlü bilgi ve işlem için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm domain işlemleriniz için Natro’da güvenle işlem yapabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler