Yemeksepeti.com’a Neden Erişim Sağlanamadı?

İlk defa bir alan adı kaydederken ya da alan adının yönetimi sizdeyken alan adınızın sahiplik bilgilerini (Whois) güncel tutmanız gerektiğini daha önceki yazılarımızda hatırlatmıştık. Bir alan adını kayıt eden kişi, alan adının bitiş tarihi, ve kayıt firması gibi bilgileri içeren, Whois bilgileri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz.

Alan adının sahiplik (Whois) bilgisinin güncel tutulmaması durumunda, alan adınız ICANN kuralları gereği kayıt firmaları tarafından askıya alınabilir ve ticari / itibari olarak zarar görebilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde, yemeksepeti.com’un kısa bir süre erişime kapalı olmasının arkasında yatan sebep de, Whois’inde yer alan e-posta adres bilgilerinin güncellenmemesi ve kayıt firmasından gelen uyarıları görmemesi sonucunda, ICANN tarafından alan adının askıya alınması olarak tahmin ediliyor.

Peki yemeksepeti’nin başına gelen bu olayın, bizim başımıza gelmemesi için yapmamız gerekenler neler?

  1.  Alan adı kaydederken, güncel ve doğru e-posta adresi girdiğinizden emin olun.

Alan adı yönetim panelinizde bulunan “Sahip Bilgileri” kısmından, sizden istenen e-mail adresinizi doğru bir şekilde girmeniz önemlidir. Güncelleme sonrasında, tarafınıza ulaşacak mali onaylamanız gerekecek. Yanlış e-posta adresi vermeniz durumunda, onaylama işlemlerini gerçekleştiremeyeceğinizden dolayı, alan adınız askıya alınacaktır.

  1. Alan adınızı mutlaka kendi adınıza kaydedin.

Alan adınızı kendi adınıza kaydettiğinizde, daha sonra gerçekleştireceğiniz işlemlerle ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız ve güvenli bir şekilde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

  1. Güvenilir alan adı firmalarından kayıt işlemi gerçekleştirin.

Size yönetim paneli veren ve alan adı sahiplik bilgilerine imkan sağlayan (ICANN Onaylı) firmalarla çalıştığınızdan emin olun.

  1. Alan adı yönetim paneli bilgilerini kimseyle paylaşmayın.

Size ait bilgileri başka biriyle paylaştığınızda, bilgileriniz değişebilir ve alan adınız ile ilgili gizli bilgileri risk altına almış olursunuz.  Bu nedenle, bu bilgilerin sadece sizde olduğundan emin olun.

  1. ICANN ve kayıt firmalarından gelen e-posta’ları mutlaka önemseyin ve aksiyon alın.

ICANN tarafından, size ulaşan mailleri göz ardı ederseniz, alan adınız ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, işlemlerinizi zamanında gerçekleştirmenizi ve gerekli onay süreçlerini takip etmenizi öneririz.

 

Benzer bir olumsuz durumla karşılaşmamak için Whois bilgilerinizi ve iletişim bilgilerinizi belirli periyodlarla  güncellemeyi unutmayın.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler