Yeni cPanel’de Site ve Veritabanı Yedekleme

Yedekleme

cPanel üzerinde veri yedekleme ve alınan yedekleri yükleme işlemi nasıl gerçekleştirilir, gelin adım adım öğrenelim.

1. CloudPanel’e giriş yapınız. CloudPanel’e müşteri panelinize girdikten sonra Hosting Yönetimi > Web Hosting Hesapları > CloudPanel butonuna tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

2.  CloudPanel’de Web Alanı Yönetimi üzerinden, Web Alanı butonuna tıklayın. Daha sonra “Yönet” diyerek, ve cPanel’e bağlanabilirsiniz.

3. cPanel’e bağlandıktan sonra, arama kutusuna “Yedekleme” yazmanız gerekmektedir. Ardında karşınıza çıkacak olan Yedekleme bölümünü açabilirsiniz.

4.  Yedekleme menüsü üzerinden, “Tam Bir Web Sitesi Yedeği İndir.” butonuna tıklamanız gerekmektedir.

5. Bu bölümde, yedekleme hedef yeri ve yedekleme sonrasında bilgilendirme maili gönderimi ile ilgili iki kutucuk bulunmaktadır. Buradaki seçeneklerde aşağıdaki gibi işlemler yapılabilir.

a) Giriş Dizini: Giriş dizini, sitenizin çalıştığı FTP hesabı üzerinden, ana dizine yedeğinizi yükleyecektir.

b) Uzak FTP Sunucusu: Bu seçenekle de uzak bir FTP sunucusuna, bu yedeği direkt olarak gönderilebilirsiniz.

c) Kaynak Kopya (SCP): Paylaşımlı hosting müşterileri, verilerini bu yöntem ile yedekleyemiyorlar çünkü; bu yöntem SSH erişimi gerektirmektedir. Natro hosting müşterilerine SSH yetkisi sunmamaktadır.

Web site veri yedekleriniz, talebinize istinaden yukarıda bahsetmiş olduğumuz seçeneklerden bir tanesi ile gönderilir. Bu verilere MySQL veri tabanı dahil değildir. MySQL yedeği için aşağıdaki adımı uygulayabilirsiniz.

6.  Üçüncü adımda bahsettiğimiz gibi; “Yedekleme” bölümüne eriştikten sonra, sayfanızın alt kısmına doğru inmeniz gerekmektedir. Burada, “Bir MySQL Veritabanı Yedeği İndir” seçeneği, alt kısmında ise; hosting paketiniz ve web alanınız için kullandığınız veri tabanları listelenecektir. Üzerine tıkladıktan sonra, MySQL yedeğinizi anında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

7. Verilerinizi ise “Yedekleme” menüsü üzerinden, Bir Giriş Dizini Yedeklemesi Geri Yükle ve Bir MySQL Veritabanı Yedeklemesini Geri Yükle, kısmından geri yükleyebilirsiniz.

Alacağınız tüm yedeklerin sorumluluğu size aittir. Verilerinizi güvenle saklamak ve kaybolmasını engellemek için; belirli zamanlarda yukarıda bahsettiğimiz yöntemler ile, verilerinizi yedeklemenizi ve bu yedekleri güvenli bir yere kaydetmenizi öneririz.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Whois Gizleme Nedir?

Whois gizleme, alan adı alan bir şahıs ya da kurum için oldukça önemlidir. Whois alan adı sahibi bilgilerinin,…